Meer kennis over kleur door waarneming en experiment

15 juli 2018

Kleuren komen opvallend over, zijn zintuiglijk, ongecompliceerd en gedefinieerd. Kleuren zorgen voor versiering, voor rust, voor opwinding en voor optische en visuele activiteiten. Kleuren kunnen ook een wettelijke basis hebben, zijn politiek beladen, zijn scheikundig of natuurkundig of door menging bepaald. Kleuren hebben tevens een actieve relatie tot onderdelen van de psychologie, fysiologie en de filosofie. Kortom: kleuren behoren tot het leven van mensen, dieren, planten, natuur en verder tot alles wat groeit en bloeit.

Meer kennis over kleur door waarneming en experiment

Farbe: Material & Wirkung

Natuurkundig kunnen alle kleuren stuk voor stuk worden aangeduid op basis van hun golflengte of frequentie en hun specifieke posities binnen het elektromagnetische spectrum. Het licht (het zichtbare licht en het voor de mens onzichtbare licht) is namelijk een vorm van elektromagnetische straling en binnen het gebied van het voor ons zichtbare gedeelte van het spectrum zijn alle kleuren van de “regenboog” opgenomen. Het zichtbare licht, in de vorm van zichtbare spectrale kleuren, bevindt zich in het spectrum in het golflengtegebied van 380 tot 780 nm en is ingesloten door de gebieden infraroodstraling tussen 780 en 1000 nm en ultraviolet licht tussen 10 en 380 nm.

Rondom de natuurkundige en fysiologische eigenschappen van kleur bestaan er theorieën, resultaten uit experimenten en kennis en ervaringen uit de praktijk. In diverse toepassingen van kleur moet vooraf gekozen worden uit combinaties van zogenoemde grondkleuren om daarmee door menging nieuwe kleuren te realiseren. Uit de grondkleuren geel, rood en blauw ontstaat een totale palet aan onderscheidenlijke kleurtinten en visuele effecten: kleur is soms fel en oplichtend, dan weer is kleur terughoudend onopvallend. Kleur versiert de omgeving, zorgt voor rust, ontroert of geeft soms een onrustig gevoel.

Meer kennis over kleur door waarneming en experiment - 2 Meer kennis over kleur door waarneming en experiment - 3
Additieve menging (li) met grondkleuren rood, blauw en groen en subtractieve menging (re) met de grondkleuren cyaan, blauw en geel. Illustraties uit: Farbe: Material & Wirkung.

Auteurs Peter Boerboom en Tim Proetel brengen in hun nieuwste boek “Farbe: Material und Wirking” op een geheel ontspannen manier de veelvoudige mogelijkheden in het kiezen en toepassen van kleur in vele situaties door creatieve beelden met doeltreffende tips en krachtige en stimulerende kleurontwerpen. Psychologisch achtige uitgangspunten voor kleurontwerpen zijn uitgewerkt. Kleur speelt eigenlijk daarin een dubbelrol. Kleur vormt namelijk een basis voor verwerking in bijvoorbeeld een muurverf of een wandbekleding en anderzijds is kleur een immateriële verschijning met veelal een subjectieve beoordeling.

In het boek stellen de auteurs hun thema op aanschouwelijke manier voor middels kleine kleurrijke tekeningen, mini schilderijtjes van olieverf of kleine aquarellen. Voor kleurdeskundigen, -ontwerpers, -adviseurs, -gebruikers en -liefhebbers, alsmede voor docenten en studenten in opleidingen waarin kleur het centrale thema is, een inspirerend informerend studieboek.

ISBN 978-3-258-60167-0, “Farbe: Material & Wirkung”, Peter Boerboom en Tim Proetel, Haupt Verlag, 2018, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen