Isaac Newton 1642 - 1727

11 juni 2017

Op 25 december 1642 werd één van de beroemdste geleerden uit de wetenschap geboren in het gehucht Woolsthorpe in Lincolnshire in Engeland. We hebben het over Isaac Newton. Na het afronden van de basisschool in Grantham schreef hij zich in op het beroemde Trinity College te Cambridge. Newton werd al snel gefascineerd door verschijnselen in de natuur en begon onder andere het werk Geometria (1637) van Descartes te lezen en te bestuderen. Hij had een brede kijk op veel natuurverschijnselen.

Isaac Newton 1642 - 1727

Isaac Newton - Biographie

Al op zeer jonge leeftijd, in het bijzonder in de periode van de jaren 1665 en 1666, deed Newton principiële ontdekkingen op de gebieden van de wiskunde, differentiaalrekening, universele gravitatietheorie en de optica. Op dat moment woonde hij door bijzondere omstandigheden in Londen en Cambridge voornamelijk in zijn ouderlijke huis in Woolsthorpe. In die periode viel ook de bekende appel uit de boom waaronder hij zich op dat moment bevond! In 1669 kreeg hij een leerstoel voor het onderwijs in de mathematica.

Licht en kleur
In 1675 schrijft Newton een brief naar het bestuur van de Royal Society in Londen over zijn experimenten, zijn onderzoekingen en zijn ontdekking dat het zonlicht bestaat uit een verzameling van verschillende lichtkleuren. Hij gebruikte daarvoor een prisma en liet daarop het zonlicht stralen. In 1687 publiceerde Newton zijn bekende verhandeling Principia mathematica en de resultaten van zijn onderzoek van het zonlicht beschreef en publiceerde hij in 1704 in zijn verhandeling Opticks.

Het is echter de Nederlandse geleerde en onderzoeker Christiaan Huygens die in zijn publicatie Traité de la lumière aangeeft dat het licht zich in de vorm van golven voortplant en niet in deeltjes, waarmee hij de deeltjestheorie van Newton tegenspreekt met de golftheorie. De ontdekkingen en beschrijvingen van Newton blijven overigens een grote invloed uitoefenen op de verdere ontwikkelingen in het gebruik van licht in de kunst en techniek.

Isaac Newton 1642 - 1727 - 2 Isaac Newton 1642 - 1727 - 3

Als Newton ouder en rijper wordt neemt hij afstand van de gevestigde orde en wijdt zich in alle rust aan het onderzoek in de alchemie en in de bijbelkunde. Newton bleef een autoriteit op het gebied van de wetenschap en was een gerespecteerde voorzitter van de Royal Society in Londen. In 1705 ontving hij van koningin Anna de titel Sir. Sir Isaac Newton stierf op 20 maart 1727.

Zijn wetenschappelijke werk en zijn interessante leven zijn veelvuldig en fraai afgebeeld op kleurrijke postzegels. Over zijn geboortejaar zijn afhankelijk van de gekozen jaartelling verschillende lezingen. Administraties van posterijen kiezen voor het jaar 1642 of 1643. Start nu uw thematische verzameling Optica. Voor meer informatie over de boeiende geschiedenis van het LICHT verwijzen wij onze lezers naar twee publicaties:

- “Licht – Het industriële tijdperk 1750 - 1900. Kunst & wetenschap, technologie & samenleving”, Andreas Blühm en Louise Lippincott, Van Gogh Museum en Waanders Uitgevers, 2000, 271 pagina’s, ISBN 90 400 9503 5.

- “Isaac Newton - Biographie”, Niccolò Guicciardini, Spektrum der Wissenschaft, tijdschrift 1/1999.


Gerelateerde artikelen