De filosofie achter onze visuele waarneming

7 juni 2017

De verzameling van korte artikelen in het boek “Perception, Knowledge and Belief”, van de prominente filosoof en auteur Fred Dretske, geeft een overzicht uit de publicaties over zijn werk als filosoof en zijn kennis en ervaring over de ordening van gedachten over een periode van de laatste dertig jaar. De twee vakgebieden filosofie en perceptie liggen ten grondslag aan een bijna vanzelfsprekende benadering van de filosofie en de pragmatische benadering van het denken.

De filosofie achter onze visuele waarneming

Perception, Knowledge and Belief

De onderwerpen in de vijftien artikelen concentreren zich op de drieluik perceptie, wetenschap en bewustzijn. Tezamen zorgen zij voor de verbondenheid van Dretske’s ervaringen over zijn eigentijdse ideeën over filosofie. Het eerste gedeelte van het boek bespreekt het verschijnsel als combinatie van verwerking en het geloof van waargenomen objectieve feiten. Er is telkens sprake van een vergelijking tussen rationeel en betrouwbaar geloof. In het volgende gedeelte spreekt de auteur duidelijk over het fenomeen perceptie.

Hij geeft de lezer een mogelijkheid voorstellingen met elkaar te vergelijken en de verschillen aan te geven.
In het derde gedeelte bespreekt de auteur de aangeboren mogelijkheden om dingen te maken, maar het nog niet te weten hoe iets gemaakt moet worden. Ook het waarnemen is aangeboren. De betekenis van de visuele waarneming komt later. De inhoud van dit vlot geschreven boek is van bijzondere waarde voor studenten in de filosofie en kan van waarde zijn voor waarnemingswetenschappers, psychoanalisten en filosofen. Een literatuuropgave en een trefwoordenregister maken dit boek compleet.

ISBN 0 521 77742 9, “Perception, Knowledge and Belief”, Fred Dretske, Cambridge University Press, 2000, 284 pagina’s.