Visuele Perceptie

6 juni 2017

Het hebben van kennis van de grondbeginselen van de visuele waarneming is een voorwaarde voor de meeste moderne wetenschappers en onderzoekers voor verdere studie en onderzoek in het boeiende vakgebied. De stand van de wetenschap van heden heeft haar kennis en informatie over de visuele waarneming opgebouwd en verkregen uit vele vakgebieden, publicaties en voordrachten uit het verleden.

Visuele Perceptie

Visual Perception: A Clinical Orientation

Visuele waarneming is een zeer interessante bron van onderzoek en geldt als een uitdagend werkgebied. Veel werk is er al verzet door onder andere Leonardo da Vinci, Thomas Young, Hermann von Helmholtz, Ewald Hering en Charles Wheatstone. Ondanks de baanbrekende verkenningen en vaststellingen door deze beroemde geleerden is er nog veel werk te doen. Visuele waarneming is een dynamisch vakgebied.

Het Engelstalige studieboek “Visual Perception” van wetenschapper en auteur Steven H. Schwartz geeft op een uitstekende wijze de grondbeginselen van de visuele waarneming weer. Helder en overzichtelijk gebracht, met voor de geoefende lezers een duidelijke wetenschappelijke benadering van de vele elementaire leerstof. De leerstof is rijk geïllustreerd en wordt per onderdeel telkens afgesloten met een samenvatting en één of meerdere op de leerstof afgestemde vragen.

De auteur heeft de leerstof verdeeld over 17 hoofdstukken. Hij begint met een uitgebreide bespreking van de anatomie van het oog en de werking van het optisch systeem. Daarna vindt de gebruiker van het boek een gedetailleerde bespreking over het netvlies en de gecompliceerde samenstelling ervan. Daarna volgen de gedeelten over fotometrie, het zien van kleuren, het zien van diepte, waarnemen van beweging, onderzoek naar psycho-fysische aspecten van het zien en de fysiologie van het netvlies.

Visuele Perceptie - 2 Visuele Perceptie - 3 Visuele Perceptie - 4

Het laatste hoofdstuk van dit voortreffelijke brondocument voor de oogheelkunde behandelt in duidelijke stappen de eerste ontwikkelingen van het visuele systeem tot en met het (sterk) verminderen van de kwaliteit van de menselijke waarneming. De auteur besteedt veel aandacht aan het verschijnsel kleurenblindheid en geeft in dit gedeelte een wetenschappelijke onderbouwing. Het aspect van gezichtsbedrog krijgt bijzondere aandacht door het verschijnsel van optische illusies uitgebreid te bespreken.

Het geheel sluit af met een literatuuroverzicht en een trefwoordenregister. Dit zeer interessante leerboek met de fundamentele behandeling van onze visuele waarneming is bijzonder geschikt voor studenten in de oogheelkunde. Ook bevelen wij dit boek aan bij praktiserende oogartsen en specialisten en aan geïnteresseerden in het boeiende verschijnsel van de visuele perceptie.

ISBN 0 8385 9466 2, “Visual Perception: A Clinical Orientation”, Steven H. Schwartz, McGraw-Hill - Appleton & Lange, 1999, 433 pagina’s.