Japanse publicaties brengen variatie aan kunsten in huis

18 mei 2020

Door actief speurwerk en oplettendheid is het één van onze trouwe abonnees gelukt om ons te verrassen met twee zeer mooie en nuttige publicaties uit Japan. Het grote plaatje gaat over anamorfosen en het linker kleinere plaatje over onder andere papierkunst en spiegelkunst met 3D-geprinte kunststof voorwerpen en figuren. Ook het derde boek konden wij onlangs toevoegen aan de OF-Boekencollectie Zien, Waarnemen, Illusies.

Japanse publicaties brengen variatie aan kunsten in huis

Trick Art Haunted House

Anamorfosen zijn in Japan heel populair. Het boekje bevat vele voorbeelden van cilindervormige anamorfosen, die door het in een kokertje rollen van de meegeleverde spiegelende folie, tot een volledig beeld worden omgevormd. Voor liefhebbers van anamorfosen een geweldige informatie- en inspiratiebron om direct zelf aan het werk te gaan met ontwerpen.

De voorzijde van de catalogus geeft al aan dat we hier te maken hebben met illusies. Door een klein voorwerp te plaatsen op een spiegel ontstaat een nieuw object. De catalogus geeft vele voorbeelden ervan. Het derde boek neemt de lezertjes mee op een zoektocht en laat veel illusies zien.

Japanse publicaties brengen variatie aan kunsten in huis - 2 Japanse publicaties brengen variatie aan kunsten in huis - 3

Anamorfosen, Naoko Murase, Parol Publishing, 2003, 44 pagina’s + spiegel, ISBN 978-4-89419-279-9.

Papierkunst, Japanse catalogus, Meiji University Museum MIMS, 2019, 64 pagina’s.

Trick Art Haunted House, Group Co-lumbus, Akane-shobo, 2014, 32 pagina’s, Japans, ISBN 978-4-251-09781-1.