Optische illusies brengen ons denkvermogen op hol

14 mei 2020

Vele jaren geleden verscheen in de serie FUNFAX-ringbandboekjes een uitgave met het onderwerp optische illusies. Elk boekje in deze serie compacte uitgaven is voorzien van gaatjes voor opname in een ringband met andere uitgaven. De bladen in de boekjes zijn geperforeerd om uitgenomen te worden om losbladig in en uit te kunnen nemen bij de ringband. Voor jonge gebruikers geeft het boekje een heldere uitleg over de verschijningsvormen waarin optische illusies zichtbaar of merkbaar worden.

Optische illusies brengen ons denkvermogen op hol

Optical Illusions

Jongeren, maar ook volwassenen met interesse in het fenomeen van illusies, worden verrast op bewegende figuren, op een vaas, die gevormd wordt door gezichten, op spookbeelden en op onmogelijke figuren. Je gelooft je eigen ogen niet meer omdat je brein iets anders suggereert. Het rechter plaatje uit het boekje is een stevig modern bouwwerk met een vreemde constructie. Zou de aannemer zo’n bouwwerk in opdracht willen nemen voor realisatie?

Het boekje heeft een diversiteit aan specifieke onderwerpen uit het brede spectrum van soorten en vormen van optische en visuele illusies, optische verschijnselen en optisch bedrog. Hoe het oog werkt en het beeld van de buitenwereld op het netvlies vangt is duidelijk geschetst en is tevens de zogenoemde blinde vlek verklaard. Daarna volgt een behandeling van eenvoudige klassieke optische illusies. Verrassend is het kijkexperiment met een potlood en een glas water en er is een instructie voor het knutselen van een flipboekje.

Optische illusies brengen ons denkvermogen op hol - 2

Het effect dat ontstaat door een nabeeld is gedemonstreerd door een experiment. Tientallen kleine figuren laten de enorme variatie in optische illusies zien. Ook het suggereren van het ontstaan van complete figuren is getoond door slimme tekeningen. Het spel van vlakverdelingen is weergegeven door zoekplaatjes en de kijkconcentratie testen we met halve en met dubbele teksten.

ISBN 978-1-85597-190-5, “Optical Illusions”, The Puzzle House, Henderson Publishing, 1993, 48 pagina’s.