Puzzelen met visuele illusies voor het testen van het brein

15 mei 2020

Het veelzeggende gezegde “To see or not to see, that is the question …..” staat centraal bij de 270 zwart/wit afbeeldingen en enkele z/w foto’s tellende publicatie van twee samenwerkende wetenschappers in het vakgebied van de visuele perceptie. Na een korte inleiding hebben de auteurs de speelse en leerzame plaatjes ingedeeld in vier categoriën, en wel in illusies in een bepaalde grootte en vorm, in verwarrende dubbelzinnige en onmogelijke figuren, in illusies in bepaalde helderheden, contrasten en spontane bewegingen en als vierde een groot aantal visuele en cognitieve testen, proefjes en experimenten.

Puzzelen met visuele illusies voor het testen van het brein

Optical Puzzles

Per categorie sluit het geheel af met toelichtingen en oplossingen. Wanneer iemand iets ziet dat sterk afwijkt van het gebruikelijke beeld is er al snel sprake van een optische illusie of heeft de ontwerper, kunstenaar of reclamemaker er bewust een visuele illusie van gemaakt om een visuele misleiding te veroorzaken.

Visuele illusies en optische misleidingen zijn al duizenden jaren geleden ontdekt door onder andere architecten en de bouwers van enorme bouwwerken. Pas in de 18e en 19e kwam de wetenschappelijke aandacht op gang en werden studieprogramma’s georganiseerd om op universitair niveau het verschijnsel te bestuderen en te verklaren. Uit de prehistorische tijd zien voorbeelden bekend. In het boekje is een voorbeeld gegeven. Een leuk boekje!

ISBN 978-1-84858-939-1, “Optical Puzzles”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Arcturus Publishing, 2012, 304 pagina’s.