Jubilea kleurentelevisie in veel landen van de wereld

2 oktober 2017

Televisiekijkers in Nederland maakten op 21 september 1967 (nu 50 jaar geleden) kennis met het fenomeen van kleurentelevisie. In de jaren daarna werden zwart-wit-televisietoestellen in snel tempo vervangen door kleurentoestellen voor het weergeven van kleurenprogramma’s. In het grootste deel van Europa werd gekozen voor het zogenoemde kleurentelevisiesysteem bekend onder de naam PAL.

Jubilea kleurentelevisie in veel landen van de wereld

50 jaar geleden werd de kleurentelevisie geïntroduceerd.

In Frankrijk koos men voor het systeem onder de naam SECAM. Ook het systeem NTSC was toen bekend en in gebruik. Dit systeem wordt voornamelijk toegepast in Amerikaanse landen. Inmiddels zijn er ook aanpassingen van deze 3 hoofdsystemen ontwikkeld en in gebruik. Als eerste land startte Engeland met kleurentelevisie op 1 juli 1967 en in Duitsland werd kleurentelevisie gepresenteerd op 25 augustus 1967 op de eerste dag van de 25e Funkausstellung in Berlijn.

Jubilea kleurentelevisie in veel landen van de wereld - 2 Jubilea kleurentelevisie in veel landen van de wereld - 3 Jubilea kleurentelevisie in veel landen van de wereld - 4
Om bestaande en nieuwe postzegelverzamelaars te informeren tonen wij alvast een aantal zegels uit onze onderscheidenlijke postzegelcollecties met onderwerpen kleur, kleurenspectrum, foto & film, straling, multimedia en aanverwante thematische gebieden als licht en optica.

Een televisiebeeld is opgebouwd uit een groot aantal beeldpunten in kleuren rood, groen en blauw, dat bekend is onder de benaming RGB-kleursysteem. Een kleurenbeeld ontstaat door een additieve kleurmenging van licht van verschillende kleuren. Door het verzamelen van postzegels op het gebied van toepassingen van kleur bij tv, foto en film en andere media wordt veel geleerd over het ontstaan van kleur, de eigenschappen en over de oneindige toepassingen van kleur.


Gerelateerde artikelen