Kleur als middel voor test en therapie

5 augustus 2017

Het in 2004 met succes afgesloten eerste Duitstalige symposium “Kleur en gezondheid” heeft een prachtig document opgeleverd. Het symposium was een initiatief van het tijdschrift Die Mappe en werd gehouden in de plaats Murnau bij München. Door bewerkingen en aanvullingen van de gehouden voordrachten en andere bijdragen aan dit zeer leerzame eerste symposium ontvingen de deelnemers een exemplaar van het resultaat van de inspanningen, het informatie- en studieboek “Kleur en gezondheid”. Het boek bevat een schat aan achtergronden, verhandelingen, tips en resultaten van proefnemingen met het gebruik van kleur als middel voor therapie en voor het inrichten van werk- en verblijfruimten.

Kleur als middel voor test en therapie

Farbe und Gesundheit

Ondanks jarenlange studies naar de achtergronden van kleurgebruik en kleurtechnieken en de vele experimenten met kleur als basis voor een therapeutische benadering van gezondheidsaspecten is het telkens weer mogelijk om nieuwe bevindingen aan de geweldige hoeveelheid beschikbare gegevens, feiten en informatiebronnen toe te voegen. De inhoud van dit nieuwe boek voldoet daarmee aan de wensen van de deelnemers en biedt op meerdere onderdelen een schat aan gegevens om zelf aan de slag te gaan of informeert de lezer over de mogelijkheden en beperkingen van het gebruik van kleur in het dagelijks leven en als instrument in de gezondheidskunde. Verschillende deskundigen geven vanuit een eigen ervaring en visie een invulling van de combinatie “Kleur en therapie”.

De eerste bijdrage geeft de lezer een beeld van de groeiende aandacht voor onze gezondheid en het zoeken naar alternatieve genezingswijzen, waarbij ook kleur ingezet wordt. Natuurlijk geeft het boek een beeld van het natuurkundige principe van licht en kleur en het metafysische karakter van kleur in het bijzonder. De auteur van dit hoofdstuk geeft aan dat licht en kleur onverbrekelijk verbonden zijn met het zien. Het kijkproces is zeker een proces van waarneming door onze ogen, maar niet alleen dat. Zien is ook een verwerkingsproces in ons brein - in onze geest en bewustzijn.

Ook krijgt de lezer achtergronden over de werking van kleur op het niveau van cellen in het netvlies en de menselijke huid. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde delen van het bindweefsel van de menselijke huid wel degelijk gevoelig zijn voor bepaalde kleuren. Een zeer uitgebreide verhandeling geeft de lezer daarover duidelijkheid. Geloof het of niet, maar bepaalde chronische ziekten zijn met succes behandeld via kleurentherapie. Kleur is tevens verbonden aan het individu. In de verhandelingen van Jung en Goethe is deze eigenschap reeds weergegeven. Andere bijdragen gaan over pigmenten, kunstlicht en verlichting, binneninrichting en de Chakra-kleurtest.

ISBN 3 7667 1606 9, “Farbe und Gesundheit”, Roland Aull, e.a., Callwey Verlag, 2004, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen