Kleurillusies zorgen voor verrassingen

29 april 2024

In het tweede deel van een nieuwe serie boekjes met optische illusies zijn deze inspirerende verschijnselen in vier groepen ingedeeld. Allereerst zien we het verschijnsel van de bewegende illusie. Enige vaste beelden wekken de indruk alsof er een echte beweging plaatsvindt. Bij andere beelden moet men die beelden zelf bewegen, om een bewegingseffect te veroorzaken. Het eindresultaat van de waarneming is verbluffend. Dit optische verschijnsel wordt ook gebruikt bij het realiseren van optische kunst.

Kleurillusies zorgen voor verrassingen

Optische Illusionen 2

De tweede groep geeft plaatjes met het thema contrast- en helderheidsillusies. Flitsend is de Hermann tralie-illusie, waarbij er zwarte vlekjes te zien zijn op de witte kruispunten tussen zwarte vierkantjes. Helaas is het een illusie om de zwarte vlekjes vast te houden. De derde groep behandelt kleurillusies en de invloed van de omgeving op het zien en waarnemen van kleuren. Door cirkelvormige afbeeldingen te draaien verschijnen er kleuren, ook al zijn de streepjes in de cirkels zwart. Klassiek daarbij zijn de draaiende schijven van Benham en Bruck.

De vier groep in het boekje beschrijft het effect van de nabeelden. Na het staren naar een bepaalde kleurige afbeelding ontstaat door het nabeeld-effect een geheel andere kleur. Een groen hart wordt al na 30 seconden een rood hart en de groene lippen van Marilyn worden ook na 30 seconden gloeiend rood. Een leuk en leerzaam boekje voor het gebruik op school of in de huiselijke sfeer. Ook het gebruik in de werkweek of tijdens studiedagen is dit kleurrijke boekje zeer aan te bevelen.

ISBN 978 3 8094 2148 1, “Optische Illusionen 2”, Al Seckel, Bassermann Verlag, 2007, 96 pagina’s.