Vertrouw uw eigen waarnemingen niet

28 april 2024

In een nieuwe serie compacte boekjes met een schat aan optische illusies en optische verwisselingen verscheen het eerste deel. In dit vermakelijke boekje vindt de lezer een pracht aan beelden met een meervoudige betekenis of met een verrassende beeldwisseling. Het ene beeld verbergt een ander beeld of van een andere voorstelling wisselt bij het kijken er naar de richting van het perspectief. Men ziet een bepaald beeld en plotseling kijkt men naar een geheel ander beeld. Soms is het lastig om de eerste indruk weer terug te zien.

Vertrouw uw eigen waarnemingen niet

Optische Illusionen 1

Tot geluk van onze samenleving is dit effect geen dagelijkse kost. Alhoewel je soms bij je waarneming wordt verrast op een onverwachte situatie of een kleurwisseling door het effect van nabeelden. De plaatjes met optische illusies hebben het raadsel als basis in het ontwerp en zijn zoekplaatjes. In elk geval kunnen ze niet meedoen in intelligentietesten, maar dienen alleen maar voor vermaak en verrassing voor de kijker.

Ook zijn meerdere plaatjes zeer leerzaam voor jong en oud, omdat met deze plaatjes het zien van diepte geoefend kan worden. In de praktijk blijken overigens meerdere personen deze beelden niet te kunnen ontdekken en hebben daardoor een probleem bij het stereoscopisch zien. Verrassend zijn de plaatjes, die pas na lang kijken en combineren hun beeld prijsgeven.

Het boekje bevat naast de vertrouwde klassieke optische illusies ook een aantal nieuwe optische verschijnselen en leuke zoekplaatjes. De voorzijde stelt meteen al de vraag of er een kat of een muis is afgebeeld. De plaatjes in het boekje zijn onderhoudend en kunnen bij velen voor zeer leuke uitspraken zorgen. Ook het gebruik binnen de huiselijke sfeer kan succesvol uitpakken.

ISBN 978 3 8094 2147 4, “Optische Illusionen 1”, Al Seckel, Bassermann Verlag, 2007, 96 pagina’s.