Linda McCartney droeg bij aan het fotografisch erfgoed (1)

2 juli 2022

Tot en met 11 september 2022 vindt de in 2020 door de opgelegde coronamaatregelen abrupt gesloten gelijknamige expositie opnieuw plaats in de Ludwig Galerie Slot Oberhausen. Om het verschil aan te geven tussen het eerste initiatief en de nieuwste expositie heeft het museum de bijbehorende catalogus een ander kleurtje gegeven.

Linda McCartney droeg bij aan het fotografisch erfgoed (1)

Linda McCartney. The Sixties and more

Ook nu weer is er een uitgebreid aanbod van pedagogische activiteiten, workshops en rondleidingen voor jeugdigen en voor volwassenen. Toen de Amerikaanse Linda Eastman (1941-1998) in het midden van de 60er jaren begon met fotograferen zat zij direct in de bloeiperiode van de rock- en popmuziek.

Het zien van een persuitnodiging voor het verslaan van de activiteiten tijdens een party voor de promotie van de Rolling Stones op het schip SS Sea Panther, dat lag in de Hudson Rivier, betekende voor Linda een start van haar bijzondere carrière als fotograaf. Aan het begin van de 60er jaren volgt zij een studie kunstgeschiedenis aan de universiteit van Arizona.

Daar leert zij beelden te analyseren, composities te ontwerpen en ervaart haar interesse voor esthetische kanten aan observaties. Als fotograaf is zij echter een autodidact, zelfs na een fotografische cursus bij Hazel Archer in Tucson. Zij komt hier wel in aanraking met foto’s van enkele Amerikaanse fotografen als Dorothea Lange en Walkers Evans. (Wordt vervolgd).

Linda McCartney droeg bij aan het fotografisch erfgoed (1) - 2 Linda McCartney droeg bij aan het fotografisch erfgoed (1) - 3

ISBN 978-3-932236-47-1, “Linda McCartney. The Sixties and more”, Christine Vogt, Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, 2022, 2e druk, 16 pagina’s, € 5.

Ludwig Galerie Slot Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen