Louis Braille ontwierp al in zijn jeugd het brailleschrift

2 oktober 2020

De blinde Franse ontwerper Louis Braille (1809-1852) was slechts 12 jaar oud toen hij een idee kreeg om een systeem te bedenken waarmee blinde personen op eenvoudige wijze konden lezen en schrijven. Hij maakte daarbij gebruik van de basis van een eerder uitgevonden nachtschrift voor communicatie in militaire situaties. Hij deed er drie jaar over om zijn eerste vorm van een alfabet bestaande uit een basisvorm van 12 puntjes te realiseren.

Louis Braille ontwierp al in zijn jeugd het brailleschrift

Louis Braille

Door een reliëfuitvoering waren de puntjes voelbaar. In het begin koos Louis voor een twaalfpuntssysteem. Daarna werd zijn zespuntssysteem gekozen en bracht hij in dit vernieuwde model een bepaalde logica aan waardoor behalve letters en hoofdletters ook leestekens, cijfers, tweeklanken en andere aanduidingen gebruikt konden worden. Binnen een periode van enkele jaren werd dit zogenoemde blindenschrift uitgerold tot een internationaal gebruikte wijze van communiceren tussen blinde en slechtziende personen.

Louis Braille ontwierp al in zijn jeugd het brailleschrift - 2 Louis Braille ontwierp al in zijn jeugd het brailleschrift - 3 Louis Braille ontwierp al in zijn jeugd het brailleschrift - 4

Overal ter wereld wordt dit systeem brailleschrift genoemd. In het Engelstalige boekje “Louis Braille, de jongen die boeken maakte voor blinde personen” beschrijft de auteur op heldere en begrijpbare wijze het tot stand komen van dit schijnbaar ingewikkelde systeem van geordende reliëfpuntjes. Ogenschijnlijk lijkt het “lezen” van brailleschrift een bijna onmogelijke opgave. Toch krijgen blinde personen het brailleschrift snel onder de knie om te lezen en te schrijven.

ISBN 978-0-590-44350-0, “Louis Braille”, Margaret Davidson, Scholastic Publishing, 1971, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen