Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (2)

4 september 2020

In een bijzondere inleiding beschrijft de auteur in grove lijnen en met enkele uitgewerkte details een aantal ervaringen in de studie en het werk van Kurt Goldstein (1878-1965). Goldstein was een briljante neuroloog en psychiater, een pionier in de neuropsychologie en in psychosomatische diagnostiek en behandeling.

Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (2)

Das Gehirn

Het is 1908 en Goldstein staat op het punt zijn opleiding af te sluiten, wanneer hij op een interessant en tevens merkwaardig praktijk geval stuit. En dat aan het begin van een succesvolle carrière in de neurologie. In de inleiding is dit geval beschreven. In de praktijk werd het onderzochte fenomeen het “alien-handsyndroom” genoemd.

De auteur beschrijft in vogelvlucht de ontwikkelingen in de neurologie, het “snelle” gebruik van medicijnen en de wens van de neuroloog om de werking van ons brein voortdurend te blijven onderzoeken. De interesse bij de lezers wordt in elk geval aangewakkert om alle onderwerpen met volle overgave te lezen, te begrijpen en te bestuderen op een geheel eigen manier.

De auteur geeft in zijn inleiding nog aan dat de inhoud en de onderwerpen kunnen worden gelezen door iedereen zonder of met een beetje neurowetenschappelijke achtergrond. Wel heeft hij ervoor gezorgd om toch enige vakbegrippen te gebruiken en daarmee een basis te leggen voor eventueel een verdere individuele verdieping in het vakgebied.

Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (2) - 2 Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (2) - 3 Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (2) - 4
Postzegelverzamelaars met een voorkeur voor het thematisch verzamelen van bijvoorbeeld het onderwerp neurologie worden op de hoogte gehouden van de stand van onderzoek en wetenschap in vakgebieden als neurobiologie en neurologie.

Ook geeft hij een overzicht van de aktuele stand in de diagnostiek en behandelmethoden van personen met neurologische problemen. Het boek bespreekt de informatie en bijzonderheden uit het vakgebied van het brein in tien paragrafen, die elk een andere functie van het brein bespreekt.

Door gedegen behandeling van de onderscheidelijke functies en gebieden in ons brein krijgen de lezers de grondbeginselen mee om daarmee ook een eigen beeld te ontwikkelen. De interesse om de besproken informatie over de lange lijst van hersengebieden en -mechanismen zorgt ervoor dat het boek van a tot z wordt gelezen.

ISBN 978-3-7423-1324-9, “Das Gehirn”, Marc Dingman, Riva Verlag, 2020, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen