Maak op een gezellige wijze kennis met optisch bedrog!

28 november 2020

In het Franstalige educatieve, spelletjes-, inspiratie- en vooral experimentenboek “101 Illusions d’Optique” brengt de uitgever van dit oorspronkelijk in het Engels verschenen doeboek het onderwerp in drie hoofdthema’s binnen het magische fenomeen van optische en visuele illusies en het optisch bedrog voor het voetlicht. De auteur koos voor de thema’s Het Zien, De waarneming en De beweging.

Maak op een gezellige wijze kennis met optisch bedrog!

101 Illusions d’Optique

Alles in de enge relatie tot het merkwaardige visuele spel tussen schijn en werkelijkheid. Na de introductie op de inhoud geeft de auteur in het eerste gedeelte een voortreffelijke opsomming van een reeks aan eenvoudige kijkproefjes, waarbij voornamelijk het kijken met twee ogen kan worden geoefend. Het zijn stuk-voor-stuk leuke proefjes die ook met anderen kunnen worden gedaan. Ook het bekijken van stereoscopische 3D-plaatjes in de vorm van een stereogram is besproken.

In dit gedeelte maakt de lezer verder kennis met vormen van optische kunst (op art), geometrische patronen die spontaan gaan bewegen, proefjes met het verschijnsel van lichtbreking, lichtreflecties en het tekenen in spiegelschrift en het bouwen van een kaleidoscoop. De bouw, werking en enkele bijzonderheden van het oog zijn helder uitgelegd. Het fenomeen van kleur en sommige natuurlijke reacties van het oog, zoals het zien van nabeelden, zijn door experimenten te ervaren. In het tweede gedeelte wordt gespeeld met optische illusies en het zien van beelden, die in werkelijkheid het zien sterk bedriegen. In het derde gedeelte wordt er gespeeld in de wereld van het bewegende filmbeeld.

ISBN 978-2-7000-5029-5, “101 Illusions d’Optique”, Terry Jennings, Librairie Gründ, 1996, 88 pagina’s.