Ludwig Galerie Oberhausen toont foto’s Barbara Klemm (1)

6 april 2023

Fotojournaliste Barbara Klemm is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vastleggen door beeldrapportages van historische gebeurtenissen in Duitsland sinds de jaren zestig. Ze reisde naar vier continenten om feiten en gebeurtenissen in de meest uitlopende situaties op beeld vast te leggen. Zij heeft mensen en landschappen daar met haar eigen perspectief geportretteerd.

Ludwig Galerie Oberhausen toont foto’s Barbara Klemm (1)

Barbara Klemm - Schwarz-Weiβ ist Farbe genug, Fotografien 1967 bis 2019

Van 1970 tot 2005 was ze vaste fotojournalist bij de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ, waar zij honderden belangrijke politieke en culturele gebeurtenissen over de hele wereld en in haar eigen land in beelden van hoge kwaliteit op z/w-foto’s vastlegde. De mensen op haar foto’s staan centraal. Met veel empathie benadert ze zowel de onbekende ‘kleine mensen’ als politici of de grote sterren van het culturele leven.

Nooit onthullend, met een zeker oog voor bijzondere situaties, zijn veel van haar foto’s inmiddels iconen geworden voor historische momenten. Of het nu gaat om een documentaire over de vele studentenopstanden in de jaren zestig, of als waarnemer van het leven in de DDR of de politieke toenadering tussen Oost en West bij de ontmoeting van Brezjnev en Brandt in 1973, slaagt zij keer op keer erin krachtige beelden te creëren die nog steeds actueel zijn. (Wordt vervolgd).

Ludwig Galerie Oberhausen toont foto’s Barbara Klemm (1) - 2

ISBN 978-3-932236-48-8, “Barbara Klemm - Schwarz-Weiβ ist Farbe genug, Fotografien 1967 bis 2019”, Christine Vogt, Ludwig Galerie Oberhausen, 2022, 16 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen