Magische spel van onze ogen (2)

29 april 2024

Veel aandacht is er voor anamorfosen, de kunst om vertekend te tekenen om het daarna via een cilindrische spiegel weer terug te zien in de juiste vormen. Het verschijnsel van de fotografische beelden is in beeld gebracht via een filmstrook van Eadweard Muybridge, door stereoscopische opnamen en de meegeleverde stereobril en aan de hand van een zelf te bouwen zoetroop met drie filmstroken.

Magische spel van onze ogen (2)

Eye Magic

De diversiteit aan optische verschijnselen zijn in het boek verder uitgewerkt in de bijdragen over schaduwfiguren, de zoekplaatjes met verborgen beelden, bewegingen door het interferentieverschijnsel en de schilderkunsten van Georges Seurat en Paul Signac. Natuurlijk bevat het boek een zeer verrassende tekening van de bekende Nederlandse graficus Maurits C. Escher (1898-1972) en eindigt het doeboek met voorbeelden uit de op-art en een schuifdoos met onderdelen om met kunstproefjes te experimenteren.

De schuifdoos bevat onder andere een spiegel om anamorfosen te bekijken en enkele afgedrukte filmstroken om in de eenvoudig op te bouwen filmtrommel te laten ronddraaien. Het doeboek Eye Magic is bijzonder geschikt voor educatieve doeleinden op scholen of in de huiselijke sfeer en om persoonlijk kennis te maken met de diverse verrassende verschijnselen van optische illusies. Het leuke doeboek wordt in Nederland geïmporteerd door Nilsson & Lamm te Weesp en is leverbaar via de erkende boekhandel of in de museumwinkel van Escher in het Paleis te Den Haag.

ISBN 0 500 51250 7, “Eye Magic”, Thames & Hudson, 2005, 54 pagina’s, boek en box.