Een experimenteerset voor spelletjes met licht en kleur

30 april 2024

Met de inhoud van de experimenteerset in een flinke kartonnen box worden spectaculaire ontdekkingen gedaan, rondom de eigenschappen van licht en kleur en onze visuele waarneming. Daartoe bevat de set ondermeer drie schijfjes (twee ervan zijn afgebeeld), die met een speciale truc kunnen draaien op een houtje en dan het principe van de fenakistiscoop nabootsen. Het is een ouderwetse animatietoestel voor de demonstratie van bewegende beelden. Dit toestel werd in 1831 door de Belgische wetenschapper Joseph Plateau uitgevonden.

Een experimenteerset voor spelletjes met licht en kleur

Die groβe Box der Expermente mit Licht und Farbe

Maar deze set bevat meer onderdelen, zoals een regenboogbril voor het kijken naar eenvoudige lichtbronnen, waardoor je telkens regenboogfenomenen kan beleven, een tolletje waarop allerlei kleine schijfjes met kleurenpatronen kunnen draaien. Naar mate de snelheid hoger of lager is verschijnen er telkens nieuwe patronen en een hoeveelheid ‘geheime’ figuren op een fel rode achtergrond, die met hulp van bepaalde filters weer zichtbaar worden. Er zijn instructies om zelf verborgen figuren te tekenen.

Een experimenteerset voor spelletjes met licht en kleur - 2 Een experimenteerset voor spelletjes met licht en kleur - 3

Om een spel van schaduw vorm te geven zijn er diverse kaarten beschikbaar om juist de schaduwen met licht te projecteren op de wit muur. Het is een flink pakket om kennis te maken met andere uitingen van visuele en optische waarneming, waarmee zelfs het fenomeen van optisch bedrog is te ervaren. Bij de experimenteerset hoort ook een uitvoerige toelichting in de vorm van een informatiefolder. Daarin staan de uit te voeren experimenten natuurlijk uitgebreid beschreven en is uitgelegd wat er precies plaatsvindt in de ogen en het brein.

“Die groβe Box der Expermente mit Licht und Farbe”, moses Verlag, experimenteerset, nr. 403-3477-30341-7, www.moses-verlag.de.