Marie Curie pionier in de radio-activiteit en Nobelprijswinnares (3)

8 oktober 2021

De twee geweldige en zeer bescheiden wetenschappers zijn ineens wereldnieuws en profiteren van deze prijs en steken hun prijzengeld in een nieuwe onderzoeksruimte. In 1904 krijgen zij hun tweede dochter, die zij Ève noemden. Het noodlot slaat voor Pierre toe in 1906 door een onvermijdelijk dodelijk ongeval. Na de dood van Pierre wijdt Marie zich aan onderwijs en onderzoek.

Marie Curie pionier in de radio-activiteit en Nobelprijswinnares (3)

Marie Curie

De lezer van dit zeer gedetailleerde studieboek krijgt alles te weten over deze dramatische periode, waarin Marie zich volledig stort op haar werk, waarmee zij weer een belangrijke ontdekking doet. Ze wordt geplaagd door de roddelpers in de verkiezingsperiode voor een plaats in de Academie te Parijs.

In 1911 ontvangt zij voor haar werk aan radium de Nobelprijs voor Scheikunde. Zij speelde een fantastische rol bij de hulp aan gewonden door de handelingen in de 1e Wereldoorlog. Inmiddels heeft de geneeskunde in ruime mate stralingstherapie in gebruik. Haar oudste dochter ontmoet Frédéric Joliot en trouwen in 1926.

Marie Curie pionier in de radio-activiteit en Nobelprijswinnares (3) - 2
Voor verzamelaars van postzegels is het thema Pierre en Marie Curie zeer interessant om een thematische postzegelcollectie op te zetten en bij te houden.

Beiden werken zij aan kernenergie en kernsplijting en ontvangen in 1935 de Nobelprijs voor Scheikunde. In het boek vindt de lezer een prachtig gedetailleerd verhaal over het werk en leven van de Curies. Door een grote hoeveelheid paragrafen was het voor de auteur eenvoudig mogelijk om zich ook te concentreren op de specifieke onderwerpen en personen, die een grote rol speelden in het werk en leven van Marie Curie.

Het gebruik van foto’s en documenten met afbeeldingen en aantekeningen van de Curies heeft dit boek een extra waarde gegeven. De eerste paragrafen geven een compact beeld van de stand van zaken in de natuurwetenschappen in de 19e en 20e eeuw en de situatie van de wetenschap in Polen. Ook het werk van beroemde wetenschappers als Röntgen, Faraday, Pasteur, Einstein, Hertz, Marconi en Branly is in relatie tot de inspanningen van de Curies besproken.

ISBN 978-3-7844-3563-3, “Marie Curie”, Richard Gunderman, Langen Müller Verlag, 2020, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen