Meer dan 100 visuele illusies maken jouw brein flink actief

13 mei 2023

Bij het zien van de titelpagina’s van deze twee boekjes valt het iedereen wel op dat er aandacht is voor een ‘geestverruimend’ plantje. De auteur en samensteller van de inhoud van de boekjes, die overigens op een aantal pagina’s en de titelpagina’s na, volkomen identiek zijn, heeft een bijzondere hoeveelheid afbeeldingen van visuele en optische illusies verzameld.

Meer dan 100 visuele illusies maken jouw brein flink actief

Stoner’s Optical Illusions

Stoner's optische illusies is een geestverruimende ervaring waarbij je je afvraagt of je misschien net iets te veel hebt gerookt of gedronken. Vanuit de ervaring van de auteur geeft hij vooraf een waarschuwing voor de te verwachten reacties bij het bekijken van de afbeeldingen. Soms lijkt het namelijk dat er een zwevend effect ontstaat bij het kijken naar sommige ontwerpen.

Vele ‘gewone’ geometrische optische illusies zijn namelijk ‘omgetoverd’ in verrassende en prikkelende ontwerpen. Wees voorbereid om je hersenen te voelen tintelen terwijl je je een weg baant door 100 vreemde illusies, waarin het bekende wietplantje is verwerkt.

Meer dan 100 visuele illusies maken jouw brein flink actief - 2 Meer dan 100 visuele illusies maken jouw brein flink actief - 3 Meer dan 100 visuele illusies maken jouw brein flink actief - 4

Het boekje bevat pulserende patronen en onmogelijke vormen en constructies, waarvan je had kunnen zweren dat ze een minuut geleden langer, korter of evenwijdig waren. Het boekje heeft afbeeldingen, die in alle andere bekende en gebruikelijke boeken met illusies niet te zien zijn. Om onze lezers een beeld te geven van die afbeeldingen zijn er enkele afgebeeld. Een leuke aanwinst!

ISBN 978-1-78739-583-1, “Stoner’s Optical Illusions”, Jaz Cigarette, Welbeck Publishing, 2021, 160 pagina’s.