Museum kocht astrolabium van Thomas Pregel uit 1629

5 juni 2022

De aankoop van een in Sachsen geproduceerde, gesigneerde en gedateerde astrolabium van Thomas Pregel voor de collectie van het Mathematisch-Natuurkundig Museum is voor het Staatsinstituut Kunstverzamelingen Dresden een uiterst gelukkige aanwinst.

Museum kocht astrolabium van Thomas Pregel uit 1629

Een astrolabium van Thomas Pregel.

Het verwerven van een astrolabium van deze uitzonderlijke kwaliteit en historische waarde stond hoog op de verlanglijst van het museum. Door de oorlogshandelingen zijn vele zeldzame en kostbare optische instrumenten verloren gegaan. Op een veiling werd dit optische meetinstrument in samenwerking met het beroemde Paul Getty Fonds verworven.

Voor het bestuur van de Cultuurstichting van de Duitse Bondslanden aanleiding om in het periodiek Patrimonia nummer 184 uitgebreid aandacht te besteden voor de historische waarde, de opbouw en functie van een algemene constructie van een astrolabium en in het bijzonder voor een uitvoering van dit navigatie instrument ontworpen, vervaardigd en verkocht door de instrumentmaker Thomas Pregel. De publicatie is van hoge waarde voor alle verzamelaars van optische instrumenten.

Museum kocht astrolabium van Thomas Pregel uit 1629 - 2 Museum kocht astrolabium van Thomas Pregel uit 1629 - 3 Museum kocht astrolabium van Thomas Pregel uit 1629 - 4
Het astrolabium als een thema in de filatelie.

Ein Astrolabium von Thomas Pregel, Peter Plaβmeyer, Kulturstiftung der Länder, 2000, 54 pagina’s, Patrimonia 184.


Gerelateerde artikelen