Natuurwetenschappelijke ervaringen in Phänomania

1 september 2023

Ons oriënterende bezoek aan de locatie van Phänomania in het Duitse Essen was zeer succesvol. Phänomania bevindt zich in een historische complex met opstellingen van oorspronkelijke pompmachines voor de schacht 3/7/10 van de in de omgeving bevindende Zollverein kolenmijn.

Natuurwetenschappelijke ervaringen in Phänomania

Phänomania Erfahrungsfeld Essen

De oude machines en katrollen zijn nog in het gebouw te zien en de 35 meter hoge lifttoren staat in de museumtuin. Bij mooi weer is deze ook toegankelijk. Meer dan 150 objecten en experimenten over de wetenschappelijke fenomenen en de menselijke zintuigen zijn beschikbaar. Je kunt en moet zelfs de stations uitproberen om te ontdekken wat er precies gebeurt.

Natuurwetenschappelijke ervaringen in Phänomania - 2

Aanraken is in Phänomania zelfs expliciet toegestaan. Je gaat zelf op ontdekkingsreis en leert spelenderwijs natuurwetten te ontdekken en hoe je met je zintuigen je omgeving waarneemt. Het plezier van het ontdekken en je nieuwsgierigheid blijven altijd centraal staan. Door de vele niveauverschillen in vloeren en van opstellingen kunnen kinderen tot een bepaalde leeftijd niet zelfstandig alles gaan ontdekken.

Phänomania Erfahrungsfeld, Am Handwerkerpark 8-10, 45309 Essen, www.erfahrungsfeld.de.