Nieuwe ontwikkelingen in de wetenschappelijke fotografie

3 december 2014

In het boek Photographic Science geeft de auteur op een uitgebreide wijze een beeld van de ontwikkelingen van de professionele en wetenschappelijke fotografie en de bijzondere toepassingen ervan in de werkgebieden wetenschap, onderzoek en techniek. Hij geeft meerdere voorbeelden uit nieuwe vakgebieden als de nanotechnologie, zonnecellen en organische halfgeleiders.

Nieuwe ontwikkelingen in de wetenschappelijke fotografie

Photographic Science

In het eerste gedeelte beschrijft de auteur de ‘state of the art’ in de professionele en wetenschappelijke fotografie met speciale aandacht voor de zilverhalide fotografische materialen. Het materiaal wordt onder andere in de fotografie al toegepast sinds de beginjaren van de fotografie. Het is algemeen bekend dat het zilverhalide (AgX) fotografisch materiaal voor het eerst is gebruikt in 1839 door een uitvinding van L. Jacques M. Daguerre. Ook de Engelse fotograaf W.H. Fox Talbot is genoemd als eerste gebruiker.

Nieuwe ontwikkelingen in de wetenschappelijke fotografie - 2 Nieuwe ontwikkelingen in de wetenschappelijke fotografie - 3

De lezers krijgen alles te weten over de structuur en de natuurkundige eigenschappen van AgX en over de fotogevoeligheid van AgX bij diverse toepassingen. Het tweede gedeelte geeft een beeld van het bereikte oplossende vermogen van fotogevoelig materiaal, de specifieke AgX emulsie en de bereikte stabiliteit van de zilvernanodeeltjes. Ook wordt er nog volop geëxperimenteerd met toevoegingen in de emulsies om het beeldresultaat telkens te verbeteren. Voor wetenschappers werkzaam op het gebied van nanostructuren een leerzame inhoud.

ISBN 978-0-19-957295-3, “Photographic Science”, Tadaaki Tani, Oxford University Press, 2011, 290 pagina’s.


Gerelateerde artikelen