Op reis in een visuele wereld van bewegende 3D-beelden

15 mei 2020

Bij het volgens de instructies kijken naar 3D-afbeeldingen van ogenschijnlijk repeterende willekeurige patronen of de naast elkaar geplaatste gelijke objecten wordt al snel na enige oefening de ene na de andere verbazing van een zwevende driedimensionale werkelijkheid zichtbaar. De ontwerpers van de “ingepakte” driedimensionale afbeeldingen hebben gezorgd voor veel optische verrassingen, die zonder het toepassen van een bepaalde kijktechniek met beide ogen niet op een normale wijze zichtbaar zijn.

Op reis in een visuele wereld van bewegende 3D-beelden

Floating 3D

In Floating 3D hebben de auteurs 28 groot formaat stereogrammen samengebracht. Met een beetje geduld is het mogelijk om extra 3D-effecten op te wekken door het boek met de opengeslagen pagina naar achteren en naar voren te bewegen, zonder het visuele contact met de 3D-voorstelling te verliezen. De vleermuis in één van de stereogrammen vliegt dan werkelijk binnen het kijkveld. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je hand te bewegen tussen het boek en je ogen. De beleving van het 3D-effect is dan spectaculair, magisch en zeer verwonderlijk.

Wanneer er voldoende ervaring ontstaat, is het zelfs mogelijk voor kijkers om zich te verplaatsen zonder het 3D-beeld uit het gezichtsveld te verliezen. Dan lijkt het net alsof het boek gaat zweven. Het boek bevat twee typen instructies waarmee de 3D verborgen beelden gezien kunnen worden. Om de instructies te ondersteunen staan boven de pagina’s met de stereogrammen telkens twee puntjes op verschillende onderlinge afstanden.

Het zijn vooral de ontwikkelingen rondom stereogrammen voor visueel vermaak in Japan, die voor een geweldige explosie van nieuwe plaatjes en boeken zorgde. De verkoop hype van de 80-jaren van de 20e eeuw ligt ver achter ons, maar dankzij de volle 2e handsmarkt van boeken konden wij beschikken over dit plezierige en speelse boek uit 1994.

ISBN 978-3-8212-1429-0, “Floating 3D”, Campbell Morris en Karl Dorman, Xenos Verlag, 32 pagina’s.