Optische illusies zorgen al eeuwenlang voor inspiratie (1)

13 januari 2020

Met de vermakelijke en informatieve publicatie “Curiopticals” presenteren de experts op het vlak van visuele en optische illusies Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber een schat aan afbeeldingen uit de historische en moderne ontwikkelingen in het ontwerpen en presenteren van visuele en optische illusies en andere fenomenen.

Optische illusies zorgen al eeuwenlang voor inspiratie (1)

Curiopticals

Al eeuwenlang zijn illusionistische plaatjes, figuren, afbeeldingen en objecten gecreëerd, ontwikkeld, uitgevonden en bewonderd of zijn zelfs spontaan opgemerkt tijdens onze dagelijkse bezigheid van zien en waarnemen. Miljoenen vormen, typen, soorten, uitingen en aantallen van illusies zijn er geproduceerd in naam van de wetenschap, educatie en vooral voor plezier.

De inhoud van het bijzonder interessante en mooie boek laat de lezer kennismaken met en genieten van meer dan 150 voorbeelden van wonderlijke illusies, waarvan er meerdere al eeuwenoud zijn en zelden werden gepubliceerd. Veel getoonde illusies zijn echt oud, maar sommige zijn speciaal ontworpen voor het spel om curieuze illusies te ontwerpen om daarmee kijkers op het verkeerde been te zetten en te laten twijfelen tussen antiek en modern.

Optische illusies zorgen al eeuwenlang voor inspiratie (1) - 2 Optische illusies zorgen al eeuwenlang voor inspiratie (1) - 3 Optische illusies zorgen al eeuwenlang voor inspiratie (1) - 4

Curiopticals biedt uiteindelijk het resultaat van een studie naar de herkomst van bedrieglijke beelden, specifiek bedacht voor het doel van misleiding, bedrog, zuigen en in het algemeen verwarring te stichten in het menselijk brein. Zo krijgen de lezers een mix van antieke en moderne vormen van illusies voorgeschoteld. Dat maakt alles extra aantrekkelijk en laat iedereen actief bezig zijn met het onderzoeken van de getoonde plaatjes, het beantwoorden van de vragen en het oplossen van de raadsels. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-84732-229-6, “Curiopticals”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2009, 160 pagina’s.