Paracelsus zocht altijd naar een werkelijke geneeskunst

14 oktober 2021

In 2021 is het 480 jaar geleden dat de arts, theoloog, alchemist, astroloog en filosoof Paracelsus overleed in Salzburg. Hij werd geboren in 1493 bij het stadje Einsiedeln in Zwitserland en kreeg de naam Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim, genaamd Paracelsus. Hij ontwikkelde zich als arts, theoloog, filosoof, alchemist en astroloog.

Paracelsus zocht altijd naar een werkelijke geneeskunst

Paracelsus

Hij was voortdurend op zoek naar alle elementen voor een werkelijke geneeskunst en werkte tevens als geneesheer. Hij verwierp de wetenschap van de toen geldende klassieke geneeskunde. Theophrastus von Hohenheim, genaamd Paracelsus (1493-1541), is altijd een uitdaging geweest voor het spirituele leven. Hij was een zeer onrustig persoon, voortdurend op pad, deelde met anderen zijn mening over een toen heersende uitvoerende geneeskunde en was naamgever voor het element zink.

Hij schreef bovendien een grote hoeveelheid verhandelingen, medische boeken en theologische werken. Zijn charisma veroverde zowel natuurwetenschappers als vrome christenen, gnostici, rozenkruisers, vrijmetselaars, moslims en de meest uiteenlopende richtingen van hervormingsgeneeskunde en esoterie. Paracelsus is een boeiend persoon voor inspirerende ontwerpers van postzegels. Het boek leest als een spannende roman en bevat ook illustraties.

ISBN 978-3-293-00458-0, “Paracelsus”, Pirmin Meier, Unionsverlag, 2013, 470 pagina’s.


Gerelateerde artikelen