Spectaculaire uitvindingen uit de metropool Berlijn

13 oktober 2021

Dankzij de bijzondere inspanningen van historicus Gaby Huch is een interessant kijk-, lees- en leerboek tot stand gekomen waarin de lezers op onderhoudende wijze kennismaken met een schat aan spectaculaire, merkwaardige en uiterst bruikbare uitvindingen en gebruiksvoorwerpen.

Spectaculaire uitvindingen uit de metropool Berlijn

Geniale Erfindungen

Wist u bijvoorbeeld dat de tuba uit Berlijn komt? Of de eerste Duitse stoomlocomotief, de beroemde Nipkowschijf, de elektrische tram en de Geigerteller? De auteur leidt de lezers door en langs 30 ingenieuze uitvindingen, ontdekkingen en objecten - ontstaan in de regio Berlijn van de vroege dagen tot 1940. Andere hoogtepunten zijn onder andere de reclamezuil op de openbare straat, de thermoskan, de bioscoopfilm, bloemenbezorging, het condoom, de elektronenmicroscoop, de eerste computer en nog veel meer.

Het boek nodigt uit om te bladeren op twee duidelijk vormgegeven en rijk geïllustreerde dubbele pagina’s per item over ingenieuze uitvinders in Berlijn en hun uitvindingen die onmisbare onderdelen van ons leven zijn geworden! Toen in 1835 de eerste Duitse trein over rails van Nürnberg naar Fürth reed, ontbrak in de rijtuigen nog de verlichting. De eerste vorm van het verlichten van rijtuigen voor ritten in het donker werd uitgevoerd door petroleumlampen.

Vanwege brandgevaar bracht de firma van Julius Pintsch gasverlichting op de markt en veroverde al snel de wereld van verlichtingsmiddelen voor onder andere het railvervoer. Er is ook een boeiend verhaal over het ontstaan van het bekende Knorr-worstje. In de pré-cinema tijd voegden pioniers Ottomar Anschütz en Max Skladanowsky nieuwe systemen en apparatuur toe. In Berlijn werd ook de blindenschrijfmachine en een thermoskan ontwikkeld. De Duitse fysicus Johannes Wilhelm Geiger was een pionier op het gebied van het meten van straling.

ISBN 978-3-944594-78-1, “Geniale Erfindungen”, Gaby Huch, Elsengold Verlag, 2017, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen