Philip Showalter Hench (1896-1965)

24 maart 2020

De Amerikaanse arts Philip Showalter Hench (1896-1965) ontving 70 jaar geleden de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Tevens is er aandacht voor zijn overlijden van 55 jaar geleden. Philip Hench injecteerde in 1948 voor de eerste maal een patiënt met een ernstige vorm van reuma met cortison. De patiënt was volgens de resultaten van medisch onderzoek en een gesprek volledig pijnvrij.

Philip Showalter Hench (1896-1965)

Het onderzoek naar de inzet van cortison duurde bijna 20 jaar.

Het onderzoek naar de inzet van cortison om bij personen pijn te bestrijden duurde bijna 20 jaar. Twee jaar na de eerste inzet van cortison ontving hij in 1950, samen met twee andere wetenschappers, de Nobelprijs voor de ontdekking van het hormoon cortison en voor het resultaat van de toepassing ervan bij bestrijding van de pijn door reumatoïde artritis.

Philip Hench ontving zijn wetenschappelijke vooropleiding aan de universiteit van Lafayette in Pennsylvania en deed zijn medische opleiding bij het United States Army Medical Corps en studeerde aan de Universiteit van Pittsburgh. Hij gaf leiding aan de afdeling Reumatologie van de Mayo Clinic in Rochester. Philip Hench overleed in 1965 tijdens zijn vakantie op Jamaica.


Gerelateerde artikelen