Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (1)

30 mei 2023

Aan de rand van de historische locatie van een ooit ontworpen en gerealiseerde sterke vesting ter bescherming van de bevolking in de stad Vechta (D) staat een eveneens historisch bouwwerk met een interessante geschiedenis, waarin momenteel het compacte Museum Vechta is gevestigd. Naast de presentatie van de geschiedenis van de stad Vechta en de vele functies van het bouwwerk heeft het museum momenteel in een ruimte van het gebouw een geweldige en zeer educatieve expositie over licht en de magie ervan ingericht onder de aantrekkelijke titel “De magie van het licht”.

Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (1)

Museum im Zeughaus in Vechta

De expositie is nog te beleven en te ervaren tot en met 25 juni 2023. Naast een individueel bezoek is het tevens mogelijk om voor groepen rondleidingen en workshop te organiseren. Wij bezochten deze expositie en geven onze lezers alvast een beeld van een aantal zeer fascinerende en boeiende opstellingen en experimenteerstations. In de expositie maken bezoekers kennis met het fenomeen licht, haar magische eigenschappen en met vele ontwikkelingen in de komst en de techniek van het spel met stilstaande en bewegende beelden. Veel aandacht is er voor de fenomenen van visuele en optische illusies, met werken van Jos de Mey, en voor het werk van andere bekende illusionistische kunstenaars.

Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (1) - 2 Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (1) - 3 Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (1) - 4
Afb. 1 Beelden van het voorterrein en het gebouw van het Museum Vechta op een historische locatie. Afb. 2 Beelden gingen bewegen (li) en werden 3D-foto’s.

De magie van het licht
Licht is een fundamentele vorm van energie. Het leven op aarde zou voor de mens en voor de meeste dieren en planten zonder het licht van de zon niet mogelijk zijn. Het oog is het belangrijkste zintuig van de mens. Er zijn meer zenuwcellen in de hersenen nodig om visuele informatie te verwerken dan om alle andere zintuiglijke indrukken samen te verwerken. Wat licht eigenlijk is, hoe het zich verspreidt en hoe kleuren ontstaan, behoort al duizenden jaren tot de mysteries van de wetenschap. (Wordt vervolgd).

Museum im Zeughaus, Zitadelle 15, D-49377 Vechta, www.museum-vechta.de.