Stereogrammen laten ons op andere wijze diepte ervaren

21 juni 2020

Door de evangelische achtergrond van de auteur van het boekje “3D Meditationen” is de ondertitel “Door de hemelse kunst, zich visueel te laten verrassen”. De auteur is vooral bekend geworden door zijn karikaturen met een “Christelijk” karakter en door zijn geestelijke teksten uitgesproken op de radio. Met zijn creatieve tekentalenten en zijn langdurige ervaringen met het bedenken, registreren en snel verwerken van bijzondere situaties was er direct een samenwerking mogelijk met een team van 3D-specialisten om gezamenlijk 20 stereogrammen van een “tweede generatie” te ontwerpen.

Stereogrammen laten ons op andere wijze diepte ervaren

3D Meditationen en 3-D Planet

De stereogrammen zijn tevens voorzien van uitvoerige commentaren en van ongewoonlijke citaten. Het geheel leverde een aantrekkelijke publicatie voor fascinerende ontdekkingen en ervaringen op. Elke 3D-afbeelding in de vorm van een stereogram heeft een magische en bijna oneindig mooie uitstraling en is stuk-voor-stuk een sieraad voortgekomen uit een samenwerking tussen ontwerper en de 3D-experts. Elke afbeelding heeft een linkje naar de evangelie en een eigen onderwerp, zoals verrassing, kleuren, boom, zintuigen, wijn en kerstmis.

De basis voor een driedimensionale waarneming in het algemeen en die van het succesvol kijken naar stereogrammen is helder uitgelegd. De uitleg begint met simpele kijktrucjes die altijd succes hebben bij experimenten in groepsverband. De lezers maken kennis met de kijktrucjes van het gat in de hand, de dubbele duim en met de derde duim. Voor het kijken naar en genieten van de 3D-plaatjes stelt de auteur drie methoden voor en beschrijft alle methoden uitvoerig en begrijpelijk.

Daarmee moet het voor nagenoeg iedereen mogelijk te zijn om de inhoud van de 3D-plaatjes te zien. Er zijn echter twee essentiële voorwaarden voor een succesvolle 3D waarneming en ervaring. Beide ogen moeten in balans diepte kunnen zien en wie begint met het kijken naar stereogrammen moet beginnen met een beetje extra geduld om te oefenen. In uitzonderlijke gevallen kunnen sommige methoden tijdelijk hoofdpijn veroorzaken.

Stereogrammen laten ons op andere wijze diepte ervaren - 2

Het Engelstalige boekje “3-D Planet” laat de geoefende kijker direct genieten van de mooie dingen, vergezichten en situaties in de natuur, zoals een visser in een bootje op een groot meer met begroeide achtergrond. Ogenschijnlijk een “gewone” foto uit de natuur. In werkelijkheid een 3D-gemanipuleerde foto van de natuur met een verborgen 3D-beeld. Plaatjes vol met vissen, aardbeien, ananassen, asperges, irissen of bomen, met telkens daarin een 3D- beeld. Ook aan de Dodo is in 3D gedacht.

ISBN 3-417-24328-9, “3D Meditationen”, Werner Tiki Küstenmacher, R. Brockhaus Verlag, 1994, 48 pagina’s.

ISBN 978-1-56931-028-1, “3-D Planet”, Hiroshi Kunoh en Eiji Takaoki, Cadence Books, 1994, 42 pagina’s.