Strijd om gelijke kansen bij een visuele beperking

5 oktober 2016

Ter gelegenheid van het 200jarig bestaan van de Koninklijke Visio, de Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden, is het forse jubileumboek “Tastend door de tijd” verschenen. Het eerste exemplaar van dit jubileumboek werd in 2008 feestelijk overhandigd tijdens een goed bezochte studiedag in de congreszaal van Corpus in Oegstgeest, de attractie van het menselijk lichaam. Fragmenten uit dit boek zijn te beluisteren via de cd achterin dit boek. Van de dikke gedrukte uitgave verscheen eveneens een uitgave in brailleschrift.

Strijd om gelijke kansen bij een visuele beperking

Tastend door de tijd

Visio ondersteunt slechtziende en blinde mensen bij vragen over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking. Visio maakt deel uit van de VisioSensisDeBrink Groep en werkt samen met vele andere organisaties. Toen eind 1808 in Amsterdam de eerste onderwijsklas voor blinde kinderen werd opgericht, reden er nog geen treinen in Nederland en Vincent van Gogh en Louis Braille moesten nog geboren worden. Niemand kon toen nog bedenken dat het eerste blindenklasje met drie leerlingen twee eeuwen later zou resulteren in een onderwijs- en revalidatieaanbod, zoals Visio dat inmiddels heeft gerealiseerd.

Het boek is geschreven door Jozef Vos, historicus van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Vos onderzoekt in dit boek de ‘paradox van liefdadigheid’ aan de hand van de ontwikkelingen van de instellingen (en hun voorlopers) die momenteel deel uitmaken van Visio. Uit de inleiding: “De geschiedenis van het onderwijs en de zorg voor blinden en slechtzienden wordt vanaf het eerste moment gekenmerkt door het streven naar integratie van de doelgroep in de samenleving.

In de loop van de tijd schept de steeds verder gedifferentieerde en specialistische hulpverlening echter ook afhankelijkheid van voorzieningen. Deze ‘paradox van de liefdadigheid’ hangt nauw samen met de wijze waarop het particuliere initiatief zijn positie tegenover samenleving en overheid bepaalde.” Een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Visio vindt de lezer op www.visio.org. Het boek geeft een mooi beeld over 200 jaar geschiedenis.

ISBN 978 90 8506 644 6, “Tastend door de tijd”, Jozef Vos, Uitgeverij Boom, 2008, 395 pagina’s.


Gerelateerde artikelen