Theorie van kleurmetingen voor gebruik in drukkerijen (2)

9 juni 2021

Na een voorwoord en een uitgebreide inhoudsopgave geeft de auteur een inleiding over de rol van kleurmetingen in het drukproces en de consistentie van het kleurproces, drukinkten en meetmethoden binnen het complete fabricageproces in de drukkerij. De densitometrie, het meten van kleur en het verklaren van het begrip kleur krijgen daarna extra aandacht.

Theorie van kleurmetingen voor gebruik in drukkerijen (2)

Farbmessung

In het derde hoofdstuk gaat het over het indelen van kleuren, bijvoorbeeld in bonte kleuren, optimale kleuren (die niet door pigmenten of kleurstoffen tot stand komen), complementaire kleuren, contrastkleuren en nog meerdere specificaties. Dan volgt een beschouwing over kleurgevoeligheid en een definiëring van kleurstraling en het gebied in het elektromagnetische spectrum waarin kleuren zichtbaar zijn voor het menselijk oog.

Ook de bekende test met behulp van een prisma het kleurenspectrum aan te tonen is aangegeven. In hoofdstuk acht zijn de lichttechnische eigenschappen behandeld. Hoofdstuk negen behandelt het menselijk oog, de fysiologie, de werking ervan en voorkomende oogafwijkingen, waaronder kleurenblindheid. Het visuele fenomeen van nabeeldvorming wordt genoemd. Van praktische betekenis zijn de fenomenen van additieve en subtractieve meningen van kleuren.

Theorie van kleurmetingen voor gebruik in drukkerijen (2) - 2 Theorie van kleurmetingen voor gebruik in drukkerijen (2) - 3
Zelfs het mixen en mengen van kleuren staan op de aandachtslijst van ontwerpers van postzegels.

Voor het educatieve gebruik volgen er hoofdstukken over het normeren van kleuren in systemen en door waarden vanuit spectrale metingen en het gebruik van normtabellen. Het gedeelte hierna is gereserveerd voor meetmethoden, vergelijkingen en ordeningssystemen voor kleuren. Dit interessante praktisch gerichte studieboek is waardevol voor studie en praktijktoepassingen.

ISBN 3-88013-380-8, “Farbmessung”, Hansl Loos, Verlag Beruf + Schule, 1989 , 223 pagina’s.


Gerelateerde artikelen