Toen was er elektriciteit en ontdekte men het kunstlicht

15 februari 2024

Bij een bezoek aan het openluchtmuseum in de Duitse stad Hagen ontdekten wij een interessante publicatie over de geschiedenis van de elektrificatie in de regio rondom de stad Hagen in Westfalen en in de stad zelf. Deze publicatie “Der Weg ins Licht” verscheen bij een gelijknamige expositie als begeleidend document met de beschreven geschiedenis van de komst van elektriciteit en de ontwikkelingen die daarna plaatsvonden in de maatschappij, in onze samenleving en in het dagelijks leven. De publicatie vonden wij in de museumwinkel.

Toen was er elektriciteit en ontdekte men het kunstlicht

Der Weg ins Licht

Voor enkele euro’s heeft de koper een interessante en informatieve uitgave, die op een heldere en avontuurlijke wijze een beeld geeft over ontwikkeling en beschikbaarheid op grotere schaal bruikbare van elektrische spanning. De industrie en ook de huishoudens vonden ineens heel veel toepassingen voor de elektrische energie. Het omgaan met elektriciteit is voor ons tegenwoordig een vanzelfsprekendheid. Het is onmogelijk om je vandaag de dag een leven voor te stellen zonder spanning en elektrische stroom.

Als je echter naar het verleden kijkt, wordt het duidelijk dat het gebruik van elektriciteit zelfs 125 jaar geleden nog geenszins wijdverspreid was, en dus toen nog geen onmisbaar onderdeel was van het bedrijfs- en dagelijkse leven. De natuurfenomenen elektriciteit en magnetisme zijn twee nauw verwante natuurkrachten waarvan de geheimen pas laat door de mens werden onthuld. Ze kunnen niet rechtstreeks door onze zintuigen worden waargenomen, maar alleen door hun effecten in het gebruik ervan. Historische gebeurtenissen, installaties, toestellen, apparaten en gebouwen zijn afgebeeld.

ISBN 3-926190-02-7, “Der Weg ins Licht”, Gitta Böth, Westfälisches Freilichtmuseum Hagen, 1989, 167 pagina’s.


Gerelateerde artikelen