Uitvinding van de transistor bracht elektronica op gang (1)

6 november 2023

De 75e verjaardag van de uitvinding van de transistor was voor het bestuur van het Institute of Electrical and Electronics Engineers - IEEE aanleiding een uitgebreide herdenkingsbundel te laten realiseren, die de ontwikkeling van de transistor in zeer ruime mate weerspiegelt sinds het begin van de ‘zoektocht’ tot en met de huidige stand van de techniek en ontwikkelingen.

Uitvinding van de transistor bracht elektronica op gang (1)

75th Anniversary of the Transistor

Met deze bijzondere publicatie vieren we wereldwijd de uitvinding van de transistor en is er tevens aandacht voor de personen, die bij hebben gedragen aan de uiteindelijke presentatie ervan. Het jubileumboek is bedacht door de IEEE Electron Devices Society (EDS) om een uitgebreide maar compacte dekking te bieden van de historische perspectieven die ten grondslag liggen aan de uitvinding van de transistor en de daaropvolgende evolutie ervan naar een veelheid aan integratie- en productietechnologieën en -toepassingen.

Het boek weerspiegelt de ontwikkeling van de transistor vanaf het begin tot de huidige stand van de techniek, die nog steeds schaalvergroting mogelijk maakt naar grootschalige elektronische schakelingen met een hoge functionaliteit en snelheid. De behandelde stadia in deze interessante evolutie zijn in chronologische volgorde behandeld in een groot aantal fascinerende en persoonlijke bijdragen geschreven door toonaangevende wetenschappers, onderzoekers en technici uit verschillende vakgebieden en deelgebieden in de elektronica, optica en fotonica.

Uitvinding van de transistor bracht elektronica op gang (1) - 2 Uitvinding van de transistor bracht elektronica op gang (1) - 3
De komst van de transistor bracht veel snelheid in het toepassen van de elektronica in apparaten. Postzegelverzamelaars zijn daarvan op de hoogte indien zij kiezen voor het thematisch verzamelen.

Voor de verhalen en een opsomming van ervaringen zijn deze personen uit de maakindustrie en de academische wereld en gepensioneerde personen uit de halfgeleiderindustrie geselecteerd en gevraagd om mee te werken aan dit waardevolle referentiedocument en leer- en studieboek. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-394-20244-7, “75th Anniversary of the Transistor”, Arokia Nathan, Samar K. Saha en Ravi M. Todi, John Wiley Publishing, IEEE Press, 2023, 438 pagina’s, € 102.


Gerelateerde artikelen