Bij onze visuele waarneming spelen beelden een hoofdrol (2)

5 november 2023

Ten tijde van het verschijnen in het jaar 2011 van de oorspronkelijke Duitse uitgave onder de titel “Das durchscheinende Bild” is de auteur Emmanuel Alloa hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Fribourg, waar hij verantwoordelijk was voor de leerstoel esthetiek en kunstfilosofie. Zijn Engelstalige boeken omvatten “Resistance of the Sensible World: An Introduction to Merleau-Ponty” (2017), evenals een aantal gezamenlijk uitgegeven delen, waaronder, meest recentelijk, “Dynamis of the Image: Moving Images in a Global World” (2020).

Bij onze visuele waarneming spelen beelden een hoofdrol (2)

Looking Through Images. A Phenomenology of Visual Media.

Het Engelstalige referentie- en studieboek ”Looking Through Images” beschrijft het boeiende thema ‘zien, waarnemen, opnemen, verwerken en verklaren van visuele beelden’ op een gedetailleerde en voortreffelijke wijze. Daarbij behandelt de auteur helder en diepgaand het ‘zien door beelden’ vanuit verschillende gezichtspunten en met behulp van grondbeginselen van de filosofie, psychologie en andere kenmerken van onze visuele waarneming.

De historie van het verkrijgen van de kennis over het fenomeen van onze visuele waarneming kreeg veel betekenis na het verschijnen van de verhandelingen van Aristoteles en na het verschijnen van de resultaten van experimenten en verklaringen van onder andere Alhazen, René Descartes, Filippo Brunelleschi, Albrecht Dürer, Johannes Kepler en vele andere wetenschappers, onderzoekers en deskundigen.

Bij onze visuele waarneming spelen beelden een hoofdrol (2) - 2
De tekenlessen van Albrecht Dürer.

Het boek bevat daartoe vijf specifieke hoofdstukken met de titels “Between Thing and Sign”, “Aristotle’s Foundation of a Media Theory of Appearing”, “Forgetting Media”, “A Phenomenology of Images” en “Media Phenomenology”. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in tientallen paragrafen en het geheel sluit af met overzichten van de voetnoten in elk hoofdstuk, een uitgebreide literatuuropgave en een index met trefwoorden.

ISBN 978-0-231-18793-0, “Looking Through Images. A Phenomenology of Visual Media”, Emmanuel Alloa, Columbia University Press, 2021, 391 pagina’s, € 35,60.