Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13a)

21 maart 2020

In de nieuwe rubriek in OF bespreken wij boeken, brochures, tijdschriften en andere publicaties die voor de start van Optische Fenomenen al een rol speelden in het verspreiden van kennis, ervaring en informaties over optische en visuele illusies: (13).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13a)

Het beeld als schijn van de werkelijkheid

In 1972 verscheen de eerste druk van het rijk geïllustreerde, verrassende, magische en educatieve boek “Das Bild als Schein der Wirklichkeit”, met als veelzeggende ondertitel “Optische verwisselingen in de wetenschap en kunstuitingen”. De auteurs Herbert Schober en Ingo Rentschler waren op het moment van deze eerste publicatie als wetenschappers nauw verbonden aan het Instituut voor Medische Optica van de Universiteit München.

Inmiddels zijn er meerdere edities van dit geweldige boek op de markt gekomen. Wij hebben er drie in onze OF-Boekencollecties opgenomen. In de compacte inleiding geven de auteurs een beeld van de basisfuncties van de zintuigen. Onze zintuigen hebben als taak de verbinding met de buitenwereld te maken. Zij geven signalen door aan een gebiedje in ons brein, waarin die signalen geselecteerd en beoordeeld worden.

Net als in elk technisch berichtenoverdrachts- en evalutiesysteem ontstaan ook bij de verwerking van de doorgezonden signalen in het menselijke organisme fouten en afwijkingen. Deze fouten en afwijkingen kunnen al ontstaan in de zenuwbanen, waarbij er onderscheid is tussen de motorische en sensorische zenuwbanen, in de overdrachtspunten, stoorsignalen in het centrale zenuwstelsel of door verkeerde interpretaties in ons brein. Zulke verstoringen waren ooit nauwelijks te vermijden. (Wordt vervolgd).