Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (23c)

9 januari 2021

Ook de komst van de fotografie heeft natuurlijk bijgedragen aan de komst van de cinematografie. De uitgave bevat een schat aan informatie en toelichtingen over de resultaten van proeven, probeersels en experimenten door de wetenschappers Michael Faraday, Joseph Plateau, Simon Stampfer, Emile Reynaud, Max Skladanowsky en natuurlijk over de uitvinders van het fotografisch proces, zoals Joseph Niépce en Louis Daguerre en nog veel meer bekenden en onbekenden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (23c)

De geschiedenis van de filmbeelden

Ook zijn uitgebreid beschreven de komst van stereofotografie en chronofotografie van de pioniers Eadweard Muybridge en Etienne-Jules Marey, Ottomar Anschütz, Eduard Kohlrausch en Georges Méliès. In de tweede brochure vindt de lezer uitgebreide beelden over een snelle opmars van de Duitse filmindustrie en die in vele landen van de wereld met accenten uit de Verenigde Staten en de ontwikkeling van meerdere filmopname- en -weergavetechnieken en bijbehorende filmapparatuur.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (23c) - 2

Ook voor het massale gebruik van de film in de “donkere jaren” is er voldoende aandacht in dit deel van de serie brochures. In de derde brochure staan de gebruikelijke stereoscopische beeldtechnieken centraal. Het stereoscopisch zien is een natuurlijke eigenschap van het zien en waarnemen in het dagelijks leven. Om ook tweedimensionale afbeeldingen in de vorm van analoge en digitale plaatjes op een natuurgetrouwe wijze in 3D te zien zijn meerdere methoden ontwikkeld. Veelal is er wel een optisch hulpmiddel in de vorm van het gebruik van een 3D bril vereist.

“Perspectieven - Van stereobeeld naar de bewegende film”, Jürgen Berger, Duitse Filmmuseum Frankfurt/Main, 1986, brochure met 8 pagina’s.