Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24a)

10 februari 2021

De historische uitgave “Gecamoufleerde Wonderwereld” bevat een aantal verrassende artikelen over merkwaardige verbazingwekkende en onwaarschijnlijke dingen. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar het artikel “Het goochelspel van onze zintuigen” in dit voortreffelijke boek voor alle liefhebbers van optische illusies.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24a)

Het goochelspel van onze zintuigen

Het rijk geïllustreerde boek van de auteur Dr. Aloys Christof Wilsmann verscheen oorspronkelijk in de Duitse taal en werd in 1944 in het Nederlands uitgegeven door de NV Uitgeversmaatschappij Atlanta te Amsterdam. Kort geleden ontvingen wij een bewaard gebleven en sterk verweerd exemplaar van dit boek van een heel goede kennis, die inmiddels 97 jaar is geworden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24a) - 3
Dubbelzinnige Hoekvensterkooi met grijze Papegaai, Jos de Mey, 1987, 60 x 50 cm, acryl op doek. Een werk dat vele malen op reis was voor exposities georganiseerd door Ludo Mich in culturele centra in Vlaanderen en voor exposities in Duitsland, die door initiatieven van Horst Hollstein en Jan Broeders tot stand kwamen. Daardoor zijn er meerdere boeken en brochures over het leven en de kunstwerken van Jos de Mey in meerdere talen (zelfs Japans) verschenen.

Dit gebeuren was voor ons een aanleiding om onze lezers opnieuw kennis te laten maken met de inhoud van dit onderhoudende boek en in het bijzonder met de inhoud van het artikel over de wereld van optische en visuele illusies en het optisch bedrog. Schijn en werkelijkheid, echt en fake, waren ook toen al begrippen waarmee personen op het verkeerde been konden worden gezet en werden ook gezet.

“Alles wat wij van deze wereld om ons heen weten, van haar dingen en gebeurtenissen, weten wij door middel van onze zintuigen” luidt de eerste zin van het speciale artikel over het optisch bedrog in het boek van auteur Wilsmann. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen