Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34b)

18 december 2021

Wetenschappers en onderzoekers hebben reeds zeer vroeg getracht het wezen van het licht en het zien te doorgronden. Hoe onbegrijpelijk ingewikkeld en vernuftig ook in dit opzicht het heelal en het organische leven gebouwd en op elkaar afgesteld zijn, wordt in acht hoofdstukken van het boek een verbazingwekkende verrassing voor de lezer. Een verrassing, die gebaseerd is op resultaten uit het spel tussen licht, donker en een optimale waarneming ondanks meerdere optredende bedreigingen, onvolkomenheden en visuele illusies.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34b)

Het zien

De lezers treffen bij de hoofdstukken de volgende titels aan: Het zien: onze verbinding met de wereld, De wetenschap van het licht, Het oog als fototoestel, Van licht tot gezicht, Ontdekkingen in het spectrum, Het realiseren van de vele lichtschakeringen, Zien in drie dimensies en tenslotte het hoofdstuk Zien met de hersenen. Het boek sluit af met de bijlagen: de evolutie van het oog, een verklarende woordenlijst en een uitgebreid trefwoordenregister.

Door ons gezichtsvermogen is er visueel contact mogelijk met de wereld en kan de mens functioneren in die visuele wereld. Van de levende diersoorten heeft de mens het meest ingewikkelde, samengestelde gezichtsorgaan, een orgaan, dat zowel de ogen als bepaalde delen van de hersenen omvat en dat de mens in staat stelt de omgeving, die steeds ingewikkelder wordt, te systematiseren en te begrijpen. Door middel van de ogen en hersenen kan de mens bepaalde vragen stellen, wegen vinden om die te beantwoorden en taken uitvoeren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34b) - 3
Afb. 1 De spiraal van Fraser. Afb. 2 Het rooster van Hermann.

De ogen van alle levende wezens zijn volgens eenzelfde schabloon gemaakt, maar in uitwerking even veelvormig als het leven zelf. De auteur gaat uitgebreid in op een diversiteit van ogen bij mens en dier en presenteert een galerij aan dierenogen. In het tweede hoofdstuk wordt de ontwikkeling van kennis over het licht als natuurverschijnsel behandeld. Elk voorwerp, dat we zien, zien we met licht; licht dat door het voorwerp wordt uitgestraald of licht, dat er door wordt gereflecteerd. (Wordt vervolgd).

“Het zien”, Conrad G. Mueller, Mae Rudolph en de redactie van LIFE, Het Parool, 1967, 200 pagina’s.


Gerelateerde artikelen