Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34c)

19 december 2021

Het duurde tot het begin van de 17e eeuw voordat de wetenschap het fenomeen licht helder en begrijpelijk kon beschrijven, dankzij de bijdragen van onder andere Willebrord Snellius en Christiaan Huygens. De lezer maakt tevens kennis met eigenschappen van licht en lichtstraling. Ook een strijd over de aard van het licht ving aan. Interessant zijn de wetenschappelijke bijdragen van onderzoekers James Clerk Maxwell en Thomas Young.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34c)

Het zien

Op de informatie over de werking van het oog volgt al snel een bijdrage over de pioniers, die beelden op de lichtgevoelige materialen vastlegden. Alles is geïllustreerd met een schat aan historische zwart/wit foto’s. Pas in 1904 kwam een praktisch hanteerbaar proces van kleurenfotografie beschikbaar. Het is al eeuwenlang duidelijk, dat de mens niet alleen ziet met de ogen, maar met de hersenen. De kennis over de opbouw en werking van het oog heeft een lange en boeiende geschiedenis achter de rug.

Het boek geeft een fascinerende beschrijving ervan. Ook is er veel aandacht voor oogafwijkingen en mogelijkheden voor het corrigeren van het gezichtsvermogen. Hoofdstuk vijf gaat over kleuren, het elektromagnetische spektrum en de gevarieerde beschrijvingen van de kleuren van het licht. De opvattingen over kleuren werden door de opzienbarende ontdekking van Isaac Newton omver geworpen en bovendien ontbrandde een strijd door de opvattingen van de wetenschapper Johann Wolfgang Goethe.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (34c) - 4
Het met regelmaat testen van het gezichtsvermogen brengt snel kleine afwijkingen in beeld en is het mogelijk om te reageren met hulpmiddelen.

Over kleurperceptie in het menselijk oog zijn er nog enkele onduidelijkheden voor de wetenschap. De laatste hoofdstukken laten de lezers kennismaken met het zien in drie dimensies, het bestaan van optisch bedrog, stereoscopisch zien, het zien met ons brein en het zien in de schilderkunst. Een uiterst waardevol lees- en studieboek.

“Het zien”, Conrad G. Mueller, Mae Rudolph en de redactie van LIFE, Het Parool, 1967, 200 pagina’s.


Gerelateerde artikelen