Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (47a)

17 januari 2023

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kwam een aantal docentenhandleidingen beschikbaar voor het gebruik in de lessen natuurkunde en biologie in het middelbaar en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. In het bijzonder zijn deze praktische docentenbrochures gemaakt voor gebruik bij de onderwerpen optica, licht, kleur en visuele waarneming. Het leer- en instructiemateriaal is ontwikkeld door een team van specialisten in het bedrijf “Lehrmittelbau Prof. Dr. Maey GmbH”, toen een onderneming binnen de organisatie van het moederbedrijf Leybold-Heraeus.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (47a)

Fysiologie van het zien, horen en voelen

Een stukje geschiedenis over het moederbedrijf met feiten, gebeurtenissen en ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, bedrijfsopleidingen en nascholingen van les- en instructiematerialen voor de opleidingsgebieden schei- en natuurkunde en biologie. In 1863 nam Ernst Leybold een bestaand apotheekleveringsbedrijf over en ging met zijn activiteiten verder onder de naam E. Leybold (voorheen Leybold & Kothe). Leybold breidde voornamelijk de activiteiten in de apotheekbenodigdheden uit.

De handel in fysieke en farmaceutische apparaten en accessoires floreerde, maar ondanks goede zakencijfers besloot hij in 1870 het bedrijf te verkopen aan zijn compagnon Otto Ladendorff en de zakenman Emil Schmidt. Deze bestuurden met veel succes het bedrijf onder de commerciële naam “E. Leybold’s opvolger”. Vanaf het jaar 1868 werden fysieke apparaten geproduceerd, vooral voor onderwijs en onderzoek. Deze afdeling leermiddelen is nog steeds actief onder de naam LD Didactic. (Wordt vervolgd).

“Sinnesphysiologie”, Christoph von Campenhausen, Leybold-Heraeus, 1987, 99 pagina’s, instructieboek voor docenten, bestelnr. 662375.


Gerelateerde artikelen