Voor het educatieve spel met illusies verschenen boekjes

6 januari 2023

Wij stellen onze lezers twee nieuwe boekjes met en over optische, visuele en andere verbazingwekkende visuele fenomenen voor. Beide educatieve boekjes zijn direct bruikbaar voor onderwijsdoeleinden in de klas, in de overblijf of tijdens de lessen in schoolvakanties. De inhoud van de boekjes is volledig afgestemd op gebruik door jongeren en bevat voorbeelden van bekende en voor velen uitdagende nieuwe vormen en uitvoeringen van optische illusies.

Voor het educatieve spel met illusies verschenen boekjes

Het boekje “Illusions d’optique” bevat op een formaat van 19 x 19 cm op elke pagina een voorbeeld van een bewegingsillusie, waarvan het verschijningsprincipe is afgebeeld op de titelpagina van deze inspirerende, maar wel tekstloze uitgave. Voor jeugdigen alleen geschikt met begeleiding van een onderwijsgevende. Op basis van de vraag: “Wat is een optische illusie?” is een groepje van drie leergierige kinderen op stap gegaan om op die algemene vraag antwoorden te geven aan andere lezertjes.

Door de speelse, deskundige, kleurrijke en heldere manier waarop alle bijbehorende onderwerpen en details zijn besproken, is de uitgave “Les illusions d’optique” zelfs geschikt voor gebruik door volwassenen. Uniek voor deze uitgave is de bespreking van de “inktvlekken”, die behoren bij een psychologische test, die ontwikkeld werd door Hermann Rorschach. Opvallend zijn de kleurrijke illustraties van Coralie Vallageas, die bekende illusies in een nieuw jasje stak. Een heel bruikbare aanwinst.

Voor het educatieve spel met illusies verschenen boekjes - 2 Voor het educatieve spel met illusies verschenen boekjes - 3 Voor het educatieve spel met illusies verschenen boekjes - 4
Een paard of een kikker? Oude vrouw of jonge vrouw? Illustraties uit: Les illusions d’optique, Éditions Milan, 2022.

ISBN 979-84-7311-494-2, “Illusions d’optique”, Kelly Ruiz, eigen uitgave, 2022, 32 pagina’s.

ISBN 978-2-408-02968-5, “Les illusions d’optique”, Cédric Faure, Éditions Milan, 2022, 38 pagina’s.