Twijfel en verbeelding geven filosofen een voedingsbodem

10 november 2022

Met de inhoud en de achtergrond van het boek “Het voordeel van de twijfel” poogt auteur en filosofiedocent Tim De Mey bij de daarvoor gevoelige lezer fundamentele twijfel te zaaien. Niet zozeer om nieuwe zekerheden te verkrijgen, maar meer daarmee verfrissende filosofische vragen op te wekken. Om zijn doelstelling te bereiken maakt hij veelvuldig gebruik van beelden en scènes uit films als “Rear Window” en “Der Himmel über Berlin”.

Twijfel en verbeelding geven filosofen een voedingsbodem

Het voordeel van de twijfel

Tim De Mey studeerde wijsbegeerte in Gent en logica, wetenschapsfilosofie en -geschiedenis in Helsinki. Zijn aandachtsgebied spitst zich toe op de rol van verbeelding en creativiteit in het dagelijks leven, in wetenschap, kunst en filosofie. (www.timdemey.nl).

Het boek heeft vijf samenhangende hoofdstukken. Daarna zijn er primaire teksten over bijzondere filosofische onderwerpen en worden het werk en de betekenis van een groot aantal filosofen aangehaald en besproken. Het informatieve, prikkelende en educatieve boek sluit af met een literatuuroverzicht en een trefwoordenregister.

In het boek leidt de auteur ons doortastend en onderhoudend langs grote vragen uit alle bekende filosofische domeinen, van taalfilosofie tot epistemologie, van wetenschapsfilosofie tot metafysica. Een aanbeveling om via de publicatie kennis te maken met filosofie als een theoretische discipline die het verlangen en streven van de mens omzet naar kennis en wijsheid. Een verwarrende boeiende aanpak om lezers te stimuleren filosofie te ‘bedrijven’.

ISBN 978-90-477 0226-9, “Het voordeel van de twijfel”, Tim de Mey, Uitgeverij Lemniscaat, 2015, 2e druk, 255 pagina’s.