Visuele en optische prikkels ontstaan bij zien van kleur (1)

12 november 2022

Visuele prikkels hebben invloed op ons leven en activiteiten vanaf het wakker worden tot het in slaap vallen. Meestal is dat geheel of gedeeltelijk onbewust. Ons leven en handelen zijn namelijk voor een fors deel afhankelijk van het gezichtsvermogen en kleuren spelen daarbij een centrale rol. Zien is een individuele activiteit en kleur geeft een subjectieve indruk bij de kijkers.

Visuele en optische prikkels ontstaan bij zien van kleur (1)

Farbe erleben!

Wie weet hoe een ander een kleur ziet en wat hij erover voelt? Of kan kleur zelfs met andere zintuigen worden waargenomen? Naast de emotionele en gevoelsmatige beleving van kleur, maakt de tentoonstelling “Farbe erleben!” in het Sensorium in het Zwitserse Walkringen bij Bern, het bezoekers gemakkelijk om licht en donker, spectrum, kleurmenging, optica, polarisatie, fysiologische kleuren, visuele illusies en verschijnselen van ons gezichtsvermogen te ervaren en aannemelijk te maken op talrijke interactieve stations.

Op een ontspannen manier kunnen de bezoekers spelen met kleur en licht en hun verbanden en interacties ontdekken! Zij ervaren kleur! De tentoonstelling tot en met 31 december 2023 bestaat uit delen van de eerdere expositie “Experiment Farbe” in het Goetheanum in 2010. Daarnaast zijn er ondersteunende activiteiten van artistieke en wetenschappelijke aard, waarvan sommige ook afkomstig zijn van “Experiment Farbe”.

Visuele en optische prikkels ontstaan bij zien van kleur (1) - 2 Visuele en optische prikkels ontstaan bij zien van kleur (1) - 3 Visuele en optische prikkels ontstaan bij zien van kleur (1) - 4

Bij deze educatieve tentoonstelling behoort een compacte en interessante tweetalige (D-F) brochure. In het boekwerkje staan alle 30 opstellingen op een bijzondere wijze afgebeeld en zijn voorzien van een toelichting. (Wordt vervolgd).

Farbe erleben!, Goetheanum en Sensorium, Sensorium Stichting Rüttihubelbad, 2022, 38 pagina’s.

Sensorium im Rüttihubelbad, Rüttihubel 29, CH-3512 Walkringen, www.sensorium.ch.


Gerelateerde artikelen