Visueel bedrog op postzegels in Michel-Rundschau 8/2020 (1)

15 oktober 2020

Het in augustus 2020 verschenen nummer 8/2020 Plus van het elke maand verschijnende periodiek Michel-Rundschau bevat een zeer interessant en uiterst waardevol artikel voor postzegelverzamelaars met belangstelling voor het thema “Optische illusies op postzegels”. Het 11 pagina’s tellende artikel bevat zelfs voor de meest enthousiaste en oplettende verzamelaars een magische schat aan wetenswaardigheden over een unieke speurtocht naar gewone en exotische ontwerpen op postzegels, die bij iedere aanschouwing zorgen voor verrassing, verbazing en vermaak bij de verzamelaars.

Visueel bedrog op postzegels in Michel-Rundschau 8/2020 (1)

Michel-Rundschau voor de actieve postzegelverzamelaar.

De titel van het rijk aan voorbeelden van thematische postzegels voorziene artikel is een nauwelijks te vertalen tekst: “Van geesten voor het oog en neuzen van geiten”. Een voor Nederlandse begrippen verwarrende samenvattende titel voor een bijzonder spel met onze visuele waarneming en het ontdekken van de fascinerende psychologische visuele werking van optische illusies, optisch bedrog (geesten voor het oog) en visuele fantasieën (neuzen van geiten). Zelfs de grote wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe benoemde en speelde met onverwachte visuele verschijnselen, zoals zijn experimenten met zogenoemde nabeelden. Soms wel geestesbeelden genoemd.

Visueel bedrog op postzegels in Michel-Rundschau 8/2020 (1) - 2 Visueel bedrog op postzegels in Michel-Rundschau 8/2020 (1) - 3 Visueel bedrog op postzegels in Michel-Rundschau 8/2020 (1) - 4
Ook postzegels zijn geschikt voor het weergeven van illusies en optische verschijnselen.

De ondertitel van dit boeiende en inspirerende artikel luidt: “Een filatelistische blik op waarneming, optisch bedrog en werkelijkheid”. Woord- en beeldkunstenaars worden al eeuwenlang getrokken door beschikbare creatieve mogelijkheden en technieken om toeschouwers visueel te boeien en in het ootje te nemen. Deze visuele fenomenen noemen we met een knipoog naar de wetenschap veelal visuele illusies, optisch bedrog of een optische onmogelijkheid. Bij sommige kijkers is er sprake van het optreden van lastige irritaties bij het kijken naar deze fenomenen. (Wordt vervolgd).