Visuele illusies zorgen weer voor verrassende situaties

10 november 2020

Visuele illusies, ook wel optische illusies genoemd, zijn eigenlijk spelletjes die via de ogen worden gespeeld met ons brein. Ze nemen vele vormen aan en er zijn drie hoofdtypen te onderscheiden: letterlijke optische illusies die afbeeldingen creëren die verschillen van de objecten waardoor ze gemaakt zijn, fysiologische illusies die de effecten zijn op onze ogen en brein van overmatige stimulatie van een bepaald type (zoals helderheid, kanteling, kleur, beweging) en cognitieve illusies waarbij het oog en de hersenen onbewuste gevolgtrekkingen maken.

Visuele illusies zorgen weer voor verrassende situaties

Visual Illusions

In het compacte informatieve boekje “Visuele illusies” beschrijft de auteur op een heldere en inhoudsvolle wijze het geweldige fenomeen van visuele illusies, het ontstaan en de invloed ervan op onze visuele waarneming en de mogelijke gevolgen die kunnen ontstaan bij een verkeerde observatie, interpretatie of vaststelling van het “herkende” beeld. Bij het spel tussen schijn en werkelijkheid wordt onze waarneming op de proef gesteld.

Visuele illusies zorgen weer voor verrassende situaties - 2 Visuele illusies zorgen weer voor verrassende situaties - 3 Visuele illusies zorgen weer voor verrassende situaties - 4
Visuele illusies uit het boekje Visual Illusions. Het derde plaatje toont de achterzijde van het boekje.

De gegeven en besproken ruim 30 voorbeelden zullen geen gevaarlijke situaties laten ontstaan. Zij zijn volledig onschuldig bij een verkeerde interpretatie door de kijker. In de inleiding op deze voorbeelden geeft de auteur ook een beeld uit de historie van het ontstaan van bewust ontworpen visuele illusies en de ontwikkelingen die daarna op de markt zichtbaar werden. Ook het werk van M.C. Escher krijgt aandacht.

ISBN 978-1-84406-173-0, “Visual Illusions”, James Kingston, Taj Books International, 2011, 96 pagina’s.