Visuele ontdekkingen in de wereld van optische illusies (1)

30 december 2019

De samenstellers en auteurs van het boek “The Art of Optical Illusion” nemen de lezers mee op een avontuurlijke en rijk geïllustreerde beeldreis door een wereld van visuele en optische illusies en vele andere opvallende magische visuele fenomenen. Daar waar kijkers door het waar te nemen beeld of door de aanwezige visuele voorstelling op het “verkeerde been” worden gezet is er in het algemeen sprake van de verschijnselen van optisch bedrog of van een optische illusie als een kunstuiting of door één of meer spontane toevalligheden.

Visuele ontdekkingen in de wereld van optische illusies (1)

The Art of Optical Illusion

De kunst van het bewust realiseren van een optische illusie heeft in een afgelopen periode van 20 jaar een enorme vlucht genomen door een breed scála aan uitvoeringsvormen en uitvoeringstypen in gedrukte en digitale media en in een diversiteit aan uitvoeringsprojecten in openbare ruimten, als muurschilderingen of als ruimtevullende projecten, zoals de diverse werken van Peter Kogler. Ook hebben er in die periode een schat aan exposities en evenementen plaatsgevonden, waarin het optische bedrog en het fascinerende fysiologische en psychologische proces tussen zien en waarnemen een centrale rol vervulden.

Nog afgezien van de neurologische aspecten redenen genoeg voor actieve auteurs en deskundigen Agata en Pierre Toromanoff om via hun nieuwe boek alle liefhebbers, onderzoekers en geïnteresseerden in optische en visuele illusies en alle gebruikers ervan in hun werkzaamheden, visueel en door informatieve teksten te informeren over vele mooie en spectaculaire illusies en te laten kennismaken met ontwerpers ervan. De initiatiefnemers nemen de lezers ons mee op een vooraf uitgekiende visuele ontdekkingstocht langs verbluffend mooie werken, die uitgevoerd zijn in diverse ouderwetse en hypermoderne technieken en met een diversiteit aan materiaalgebruik en aan uitvoeringsvormen die ons stuk voor stuk blijven boeien en verbazen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-014-6153-5, “The Art of Optical Illusion”, Agata & Pierre Toromanoff, Lannoo Uitgeverij, 2019, 192 pagina’s.