Visuele ontdekkingen in de wereld van optische illusies (2)

31 december 2019

Het geheel is een spektakel voor het oog, een verwarring voor het brein en een prachtig overzicht van hoogtepunten van optische illusies binnen de enerverende wereld van de kunst. Ontdek met het boek in de hand en in alle rust de belangrijkste thema's en maak daarbij ook kennis met gerealiseerde werken van een vijftigtal kunstenaars.

Visuele ontdekkingen in de wereld van optische illusies (2)

The Art of Optical Illusion

Van elke kunstenaar bevat het boek een aantal persoonlijke gegevens, een uitgebreide inleiding over de kunstenaar met gegevens over opleiding, de keuze voor zijn kunstrichting, opvallende aspecten uit het verleden door deelname aan exposities en een compacte beschrijving uit het leven en de loopbaan van de betreffende kunstenaar. Van elke kunstenaar is er een werk of zijn meerdere werken afgebeeld en toegelicht.

In de wereld van de optische en illusionistische kunst kennen velen het werk van de kunstenaars als Maurits C. Escher, Victor Vasarely en Oscar Reutersvärd als vertegenwoordigers van de kunst van optische illusies in de 20e eeuw. Inmiddels is er ook een nieuwe generatie aan kunstenaars actief met illusionistische kunst, die tevens in staat is de ogen en ons brein flink te bedriegen. Illusies zijn er in verschillende soorten en typen.

Visuele ontdekkingen in de wereld van optische illusies (2) - 2
Voorbeelden van illusionistische kunstwerken. Het linker plaatje toont een ontwerp van kunstenaar Abdallah Mohammed, het middelste plaatje toont een ontwerp van kunstenaar Timothy Bailey en het rechter plaatje toont een ontwerp van kunstenaar Regina Silveira. Afbeeldingen uit het boek The Art of Optical Illusion.

Het boek maakt een indeling van illusies in de beeldende kunst, door grafische ontwerpen en typografie, met beeldbewegingen, door fotografie en als lichaams- en straatkunst. Zo maakt de kunstenaar Felice Varini geweldig grote anamorfosen op gebouwen of zelfs op een verzameling van gebouwen, artiest 1010 tovert lelijke muren om in magische 3D-uitstralingen en ontwerpt kunstenaar Erik Johansson onmogelijke bouwconstructies. Een verbazingwekkende mooie publicatie.

ISBN 978-94-014-6153-5, “The Art of Optical Illusion”, Agata & Pierre Toromanoff, Lannoo Uitgeverij, 2019, 192 pagina’s.