We waren niet voorbereid op de uitbraak van covid-19

22 mei 2020

In de informatieve serie cahiers van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij verscheen begin april een uitgave met een actueel onderwerp onder de titel: “Help, ik ben besmet!” Het cahier verscheen in een periode dat Nederland en de rest van de wereld in de ban is van de coronavirus pandemie. Daardoor is het stiller op straat, in de trein, in bedrijven en kantoren en in vele sectoren van werkend Nederland. Ingrijpende maatregelen zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het wachten is op een vaccin en een medicijn om het virus te bestrijden en uit te bannen.

We waren niet voorbereid op de uitbraak van covid-19

Help, ik ben besmet!

Met het verschijnen van dit cahier is het eerste nummer van een serie van vier voor 2020 een feit. Elk nummer is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op de maatschappelijke gevolgen ervan. Het onderwerp van het eerste nummer in 2020 is niet geheel toevallig zeer actueel afgestemd op het ontstaan van een pandemie door de verspreiding van het covid-19 virus. Een jubileum van het CIb-Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM-Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de tentoonstelling BESMET! in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden (tot en met 14 maart 2021) vormden een aanleiding voor het onderwerp van deze publicatie.

Of het nu nieuwe infectieziekten betreffen - ziekte X - of oude bekende infectieziekten die terugkeren in een nieuwe gedaante of een ongewone resistentie ten toon spreiden, in dit cahier “Help, ik ben besmet!”, een uitgave van stichting Biowetenschappen en Maatschappij, komen verschillende facetten van infectieziekten en infectieziektebestrijding ruim aan bod. Deskundigen uit verschillende vakgebieden van wetenschap, onderzoek, studie en de praktijk van de geneeskunde, vaccinatie en infectiebestrijding geven in hun bijdragen zeer interessante informatie en wetenswaardigheden voor professionals, leken en geïnteresseerden in de geneeskunde.

We waren niet voorbereid op de uitbraak van covid-19 - 2 We waren niet voorbereid op de uitbraak van covid-19 - 3 We waren niet voorbereid op de uitbraak van covid-19 - 4
Filatelisten met de keuze voor de opbouw van een postzegelcollectie Geneeskunde worden regelmatig geïnformeerd over feiten in dit vakgebied en kunnen de historische gebeurtenissen ontnemen uit hun opgebouwde verzameling.

Zij geven uitvoerig informatie over en antwoorden op vragen als: “Kun je je voorbereiden op een uitbraak zoals nu met het coronavirus?”, “Hoe verliepen uitbraken in het verleden?”, “Kunnen we nieuwe uitbraken voorspellen?”, “Welke acties neemt de overheid allemaal bij een uitbraak?” en “Wat kan ik zelf doen?”. De wetenschappers en specialisten bespreken de op volle toeren draaiende infectieziektebestrijding in Nederland in hun essays. Elke bijdrage gaat vooraf met een bedacht medisch voorval en sluit af met een story uit de praktijk van de medische wereld of van een persoon die iets medisch heeft er-varen. Een uiterst nuttige publicatie.

ISBN 978-90-73196-97-1, “Help, ik ben besmet!”, Jaap van Dissel, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2020, 120 pagina’s. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen