Wereldbrailledag 4 januari

24 december 2021

In het jaar 2001 werd de 4e januari van elk jaar, de geboortedag van Louis Braille en tevens de uitvinder van het brailleschrift, door de Wereld Blinden Unie benoemd tot Wereld Braille Dag. Deze dag staat inmiddels op de lijst van erkende feest- en herdenkingsdagen van de Verenigde Naties. Het doel van de “Wereld Braille Dag” is om jaarlijks het belang van het wereldwijd geïntroduceerde brailleschrift extra onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Wereldbrailledag 4 januari

Dankzij Louis Braille hebben miljoenen zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld zelfstandig toegang tot beschikbare informatie en de mogelijkheid om met anderen te communiceren en daardoor uit hun isolement te komen. Louis Braille verloor zijn zicht als gevolg van een ongelukje in zijn vaders zadelmakerij. De jaren na dit ongeluk ontwikkelde hij een systeem om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven en daarmee ontstond het brailleschrift.

Wereldbrailledag 4 januari - 2

De tevens wereldbekende Rubik’s cube is er nu ook in een braille-uitvoering. De braille cube is een initiatief om dit tijdloze speelgoed aan te passen aan de behoeften van blinden - de haptische ervaring laat hen de kleuren “voelen”. De eerste letters van de kleur zijn in braille op de kubus aangebracht in de volgorde van de kleuren op de originele kubus. De volledig witte kubus maakt het onmogelijk om de kubus op te lossen zonder braille te kunnen lezen.

Het zal net zo moeilijk zijn voor spelers die kunnen zien om de gewone kubus op te lossen als voor een blinde het is. Dit concept van de kubus is interessant voor blinden. Louis Braille (1809-1852) overleed op 6 januari 1852 in Parijs, 43 jaar oud, aan de gevolgen van tuberculose. Louis werd begraven op het kleine kerkhof van zijn geboortedorp Coupvray. Zijn naam zou voor altijd gekoppeld aan het door Louis Braille bedachte puntenschrift.


Gerelateerde artikelen